Op stap in Mechelen met onze Kerknet-tips
Ontdek Mechelen, stad aan de Dijle, stad van de Maneblussers. Je kan er naar Technopolis, het Dijlepad of Kazerne Dossin, maar wij geven je vijf religieuze hoogtepunten om te bezoeken.
Mechelen in het kort
- plaats: provincie Antwerpen, België
- aantal inwoners: 86.911 (2021)
- oppervlakte: 65,8 km²
#1 Sint-Romboutskathedraal
Je kan er niet naast kijken als je Mechelen nadert: de gotische Sint-Romboutskathedraal domineert met haar 97 meter hoge toren het stadsbeeld. Het kerkgebouw stamt uit de dertiende eeuw en is gewijd aan de Ierse missionaris Rumoldus of Sint-Rombout. Vandaag is de kathedraal de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. In de kerk hangt Antoon Van Dycks schilderij Christus aan het kruis en het indrukwekkende hoofdaltaar uit 1665 is van beeldhouwer Lucas Faydherbe.
De Sint-Romboutstoren met zijn twee beiaarden is UNESCO Werelderfgoed, hoewel die nooit afgewerkt is geraakt. Volgens de oorspronkelijke plannen zou de toren 167 meter hoog worden, maar financiële beperkingen deden hem in 1520 definitief stranden op 97 meter. Hoe de kathedraal eruit zou gezien hebben mét spits, ontdek je op onzetoren.visitmechelen.be
Je kan ook de toren opgaan, tenminste als je er 538 tredes voor over hebt. Boven wacht je een skywalk met een spectaculair uitzicht over de stad en haar omgeving. Geraak je niet tot boven, dan biedt Visit Mechelen een virtuele tour (zie ook onderaan deze pagina) aan die je toch een aardig beeld kan geven van het torenbezoek.
#2 Aartsbisschoppelijk paleis
Het sobere, witte gebouw op de Wollemarkt in Mechelen is het Aartsbisschoppelijk Paleis. De classicistische invloed komt waarschijnlijk van de Italiaanse architect die het bouwproject leidde in de achttiende eeuw. Oorspronkelijk stonden op deze plek twee patriciërswoningen van de Abdij van Affligem. Sinds die samengevoegd werd met het aartsbisdom zetelden de Mechelse aartsbisschoppen hier. Het paleis zelf kan je enkel van de buitenkant bewonderen.
De bijhorende stiltetuin (toegang via Schoutetstraat) is wel toegankelijk voor publiek. In die groene long in het midden van Mechelen bezin je tussen bloemen en bomen.
#3 Sint-Janskerk
In deze vijftiende-eeuwse gotische kerk hangt een meesterwerk van Pieter Paul Rubens: De aanbidding der wijzen (triptiek). Alleen al daarvoor is de Sint-Janskerk een stop waard op je Rondje Religie door Mechelen. Het gebouw is gewijd aan Johannes De Doper en Johannes De Evangelist, want op deze plek stond er in de dertiende eeuw al een kapel voor hen. Let ook op het verfijnde houtsnijwerk van de kerkmeesterbanken.
Volgens de legende zou de torenspits van de Sint-Janskerk afkomstig zijn van de oude Sint-Romboutstoren. Het kerkje kent een woelige geschiedenis: het interieur werd geplunderd tijdens de Beeldenstorm en kort daarna liet de hertog van Alva er zijn troepen neerstrijken en het gebouw als kazerne innemen. In het begin van de 21ste eeuw werd de Sint-Janskerk gerestaureerd.
De Sint-Janskerk is trouwens maar één van de 8 historische kerken in Mechelen, die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn.
#4 Begijnhofkerk
Ook de zeventiende-eeuwse Begijnhofkerk is UNESCO Werelderfgoed en net als bij het Aartsbisschoppelijk Paleis merk je Italiaanse invloeden in de architectuur. Het was de hofarchitect van aartshertogen Albrecht en Isabella die de plannen van jezuïet Pieter Huyssens mocht uitvoeren. Binnenin kan je het barokke hoofdaltaar in wit en zwart marmer bewonderen met de twee patroonheiligen Alexius en Catharine.
De kerk werd gerestaureerd en is sinds september 2021 weer open voor publiek. Maak ineens een ommetje door het Groot Begijnhof en kom tot rust in de kleine straten. De huisjes zijn beschermde monumenten en de site staat ook op de UNESCO Werelderfgoed-lijst.
#5 Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk Basiliek
In Mechelen staat een van de 28 basilieken van ons land. Het is een barok gebouw ontworpen door Lucas Faydherbe (die ook het hoofdaltaar van de Sint-Romboutskathedraal ontwierp). De basiliek was een van de eerste koepelkerken in de Lage Landen. Hier staat het Mariabeeld dat jaarlijks wordt meegedragen in de Hanswijkprocessie.
Er is ook nog een Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk Kapel, net buiten het centrum van de stad. Op die plek begon de Mechelse Mariaverering.
Extra tips
- Een doodgewoon steegje waar je zo voorbij loopt, heeft een klinkende naam: Klapgat. Vroeger na de mis bleven de kerkgangers hangen in dat straatje om sociale contacten te leggen en de laatste nieuwtjes uit de parochie uit te wisselen. Veel is er niet te zien, maar mocht je er toevallig passeren, is het verhaal achter de steeg en de naam ervan leuk om weten.
- Nog een religieus hoogtepunt in Mechelen, maar slechts één keer per jaar te zien, is de Hanswijkprocessie. In 1272 droegen de inwoners van Hanswijk een Mariabeeld naar de stad. De mensen genazen en bleven Maria elk jaar door de stad dragen uit dankbaarheid. Vandaag gaat de kleurrijke processie uit op de zondag voor Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart en trekt de stoet duizenden toeschouwers.
Praktische informatie
Je vindt alle informatie over bezoekuren, toegankelijkheid of rondleidingen via Visit Mechelen.
Zij bieden ook deze virtuele blik op de stad waarmee je een heleboel sites kan ontdekken van bij je thuis: