Traveler’s Choice van Tripadvisor: Stichting Folon in Terhulpen
In de charmante vierkantshoeve bij het kasteel op Domein Solvay in Terhulpen ligt een alleraardigst museum verscholen. Jean-Michel Folon (1934-2005) bedacht de scenografie zelf en het opende de deuren in 2000. Zijn poëtische en geëngageerde kunst mengen harmonisch met de charme van de natuur. Ongelooflijk dat het park en bijbehorend museum nog niet platgelopen worden door wandelaars en meerwaardezoekers uit Vlaanderen (wandelroutes onderaan dit artikel)! Het museum was Traveler’s Choice 2021 van Tripadvisor en kreeg 4,5 sterren.
Ondanks zijn internationale roem blijft Folon bij ons een eerder onbekende parel. Misschien dat de tentoonstelling in de Vaticaanse Musea daar iets aan verandert? Dat hoopt alvast collectieverantwoordelijke Isabelle Douillet-du Pange.
Hoe zou Jean-Michel Folon gereageerd hebben als hij wist dat zijn werken in het Vaticaan getoond werden?
Isabelle Douillet-du Pange • Hij is de allereerste Belgische kunstenaar die deze eer te beurt valt. Hij mag dus best trots zijn hierboven.
Hoe kwam de samenwerking met het Vaticaan tot stand?
Daarvoor moeten we terug naar 2016. We hadden toen een informele ontmoeting met Micol Forti, directeur van de Collectie Hedendaagse Kunst in de Vaticaanse Musea. Dat was een fantastisch contact. Aan haar hebben we het te danken dat er openheid was om Jean-Michel Folon, toch geen religieuze kunstenaar, ruimte te geven in de Vaticaanse Musea.
De tentoonstelling was gepland voor 2020, maar toen de vrachtwagen met de hele collectie op het punt stond te vertrekken, moest alles afgeblazen worden door de coronamaatregelen. Maar kijk, nu is het dan toch eindelijk zo ver!
Wat gaf de doorslag om Folon die ruimte te geven in het Vaticaan?
Door zijn katholieke opvoeding had de kunstenaar wel wortels in het christelijk geloof. Op een bepaald moment nam hij daar afstand van, maar zijn humanistische levenshouding botste er niet mee. Folon heeft in zijn latere periode heel wat werk gemaakt voor kerken en kapellen in Frankrijk en Wallonië, zoals glasramen en zelfs een altaar (voor een kapel in Vence).
Maar voor de tentoonstelling in het Vaticaan was het nu vooral zijn sociaal en ecologische sterk geëngageerde kunst die de doorslag gaf. Daarrond is de expo L'etica della poesia ook opgebouwd.
Het Vaticaan is erg opgezet met de tentoonstelling, want Jean-Michel Folon is heel populair in Italië.
Directeur Barbara Jatta slaagt erin om een nieuwe wind te laten waaien door de Vaticaanse Musea.
Welke werken van Folon zijn er zoal te zien in de Vaticaanse Musea?
Op een eerste verdieping zie je vooral werken uit zijn eerste periode (jaren 60 en 70), waarin hij rebelleert tegen de macht van de technologie, de verstedelijking en anonimiteit, de oorlog in Vietnam. Maar ook zijn illustraties bij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens krijgen daar een plaats. Dat deel kreeg als titel Het onheil van de wereld.
Op de tweede verdieping worden dan weer grote aquarellen getoond die vrede en hoop uitstralen. Dit deel heet Kamers van hoop. Je vindt er ook twee sculpturen, genaamd De Bewaarengel en Het Geheim, een mannetje met een gat onder zijn mantel.
En dan is er nog zijn collectie etsen over de schepping, About Creation en acht gravures uit de eigen collectie van de Vaticaanse Musea.
Hoe gaat het ondertussen in de Stichting Folon in Terhulpen?
Prima. We zijn bijzonder blij met de tentoonstelling in het Vaticaan, die hopelijk ook een nieuw elan brengt voor ons museum. De tentoonstelling L’etica della Poesia bevindt zich in de Torre dei Borgia, die normaal gezien niet open is voor het publiek. Met een ticket voor de Vaticaanse Musea kom je er vanzelf langs. Dat zijn dagelijks 20.000 mensen die kunnen kennismaken met Folon! Vooral uit Vlaanderen hopen we veel bezoekers te mogen ontvangen.
Meer weten
- Stichting Folon in Terhulpen ligt op het feeërieke Domein Solvay, een groot park met bos, meren en een kasteel uit 1842. Het landgoed was vroeger eigendom van de filantropische familie Solvay. Je kunt er prachtig wandelen, zelfs met audiogids! Ontdek, bijvoorbeeld, een wandeling van 6 km met audiogids, beschikbaar op Pajawa en Cirkwi.
- Fietsers kunnen aan de hand van fietsknooppunten prachtige tochtjes uitstippelen.
- Een hongertje? In Taverne l'Homme Bleu, pal tegenover Stichting Folon, eet je een pannenkoek of snack.
- Reserveer vooraf je ticket bij Stichting Folon.