Uitwisseling realiseert hoop
Allan Byamaka, Ugandese partner Broederlijk Delen, in Boom en Herentals
Veertien dagen lang toerde de Ugandees Allan Byamaka door het bisdom Antwerpen, eerst in Boom en later in en rond Herentals. Byamaka is de coördinator van Community Sustainable Initiative Link (COSIL), een partnerorganisatie van Broederlijk Delen rond de steden Kamwenge en Fort Portal, in het zuidwesten van Uganda. Op diverse plaatsen in het bisdom sprak hij over het verhaal van zijn organisatie. Tegelijk beleefde hij heel wat, bezocht hij initiatieven en maakte hij kennis met tal van mensen.
Broederlijk Delen werkt in Uganda samen met elf lokale organisaties. Samen bereiken zij 62.000 boerenfamilies in twee streken: Lango in het noorden en Rwenzori in het zuidwesten. COSIL wil kleinschalige boeren gepaste ondersteuning bieden om zo een basisinkomen en voedselzekerheid te genereren. Allan Byamaka vertelt graag hoe Broederlijk Delen voor hen een belangrijke partner is.
„Sinds 2008 hebben wij een partnerschap met Broederlijk Delen”, zegt hij. „Vijfduizend landbouwersgezinnen konden we al helpen. We bekijken met de boeren hoe we de landbouwtechnieken en het gebruik van de grond kunnen verbeteren. Hoe voeding beter te bewaren, inkomen te sparen of doelgericht te investeren.”
Overal waar hij komt, legt Allan Byamaka steeds uit wat de gevolgen van de klimaatveranderingen inhouden voor kleine landbouwers in Uganda. „Steeds vaker krijgen we te maken met uiterst felle regen die de vruchtbare grond wegspoelt, waarna de boeren kampen met periodes van aanhoudende droogte. Dat alles is hard om dragen. Vooral de armste landbouwers worden getroffen en daarbij gaan vrouwen gaan ons zeer ter harte.”
Door zich beter te organiseren, onder meer in coöperaties, staan ook arme boeren sterker op de markt en kunnen ze betere prijzen bedingen. Broederlijk Delen helpt ook met microkredieten. [node:field_streamers:0] De programma’s bieden bovendien alternatieve inkomen verwervende activiteiten aan, zoals het weven van manden of het bakken van pannenkoeken.
In Boom bracht Allan Byamaka onder meer een bezoek aan een woon-zorgcentrum, sprak hij in scholen en de schouwburg en ontmoette hij parochianen. In Herentals was de gastgroep rechtstreeks verbonden met de scholengemeenschap Katholiek Onderwijs Stad Herentals (kOsh). Vooral bezoeken en activiteiten met vijfde- en zesdejaars stonden op het programma, maar ook ontmoetingen met Vlaamse landbouwers uit de streek en met tal van sociale initiatieven in stad en streek.
Ook daar kwam de kwestie van klimaatverandering ter sprake. Anders dan vele Vlamingen zien de getuigen van Broederlijk Delen dagelijks de kwalijke effecten van de klimaatverandering. Hun gezamenlijke boodschap was dan ook dat wij ons daarvan meer bewust moeten worden.
Allan Byamaka stond er echter ook van versteld hoe veel mensen het verhaal van zijn organisatie wilden horen en hoe betrokken velen bij ons zijn op de Afrikaanse situatie. „Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht”, zegt hij. „Deze bezoeken geven alle partners van Broederlijk Delen echt hoop.” Het vangnet van sociale voorzieningen bij ons trof hem. Het zette hem aan het denken over wat politici kunnen verwezenlijken voor het algemeen welzijn. Dat is een dimensie die in het politieke leven in Uganda vaak achterwege blijft.
„Ik ging ook naar de kerk, maar ik was verbaasd dat er zo weinig jonge mensen aanwezig waren” zegt hij. „Toch zijn ook bij jullie christenen mensen van hoop. Ook een verschil vond ik de houding tegenover vluchtelingen. In Uganda vingen wij in kort tijd een miljoen Sudanezen op. Wij voeren een open beleid en willen gebruikmaken van hun vaardigheden. Misschien kunnen jullie ook van ons leren.”