'Uw wil geschiede': moedig gebed van wie gelooft dat God Vader is
Geliefde broers en zussen goedendag!
We zetten onze catechese over het Onzevader voort. Vandaag staan we stil bij de derde bede: Uw wil geschiede. Deze bede moet gelezen worden samen met de eerste twee – Uw naam worde geheiligd en Uw rijk kome- zodat ze samen een triptiek vormen. Vandaag gaat het over de derde.
God is op zoek naar ons
Voorafgaand aan de zorg voor de wereld vanwege de mens, is er de onvermoeibare zorg van God voor mens en wereld. Heel het Evangelie weerspiegelt die omkering van perspectief. De zondaar Zacheüs klimt in een boom omdat hij Jezus wil zien. Wat hij niet beseft, is dat God, veel vroeger al, op zoek was naar hem. Wanneer Jezus langskomt zegt Hij: Zacheüs, klim vlug naar beneden, want vandaag moet ik in uw huis te gast zijn. En aan het einde zegt Hij: De Mensenzoon is immers gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was. (Lc 19,5.10). Ziedaar de wil van God, waarover wij bidden dat hij zou geschieden.
Wat is de wil van God die door Jezus wordt vertolkt? Zoeken en redden wat verloren is.
En wij, in het gebed, vragen dat de zoektocht van God succes zou hebben, dat het universele plan van verlossing werkelijkheid wordt, eerst in ieder van ons en later in heel de wereld. Heb je er al aan gedacht wat het betekent dat God op zoek is naar jou? Ieder van ons kan de vraag stellen Zoekt God mij? - Inderdaad, Hij zoekt jou! Hij zoekt mij: Hij zoekt elkeen, persoonlijk. God is groot. Wat een liefde zit achter dit alles.
God wil de redding van de mensen
God is niet dubbelzinnig. Hij verbergt zich niet in raadsels. Hij heeft de toekomst van de wereld niet op een onkenbare wijze gepland . Neen, Hij is helder. Als we dit niet verstaan, lopen we het gevaar de betekenis van de derde bede van het Onzevader niet te verstaan. De Bijbel is vol van uitdrukkingen die ons de positieve wil van God ten aanzien van de wereld doen kennen. In de Catechismus van de Katholieke Kerk vinden we een verzameling citaten die getuigen van die trouwe en geduldige wil van God (cf. nn 2821-2827). In de eerste brief aan Timotheus schrijft de Heilige Paulus: God wil dat alle mensen gered worden en tot de kennis van de waarheid komen (2,4). Dat is zonder enige twijfel de wil van God: de redding van de mens, van de mensen. Om ons naar Zich toe te trekken en ons verder te doen gaan op de weg van de verlossing.
God is ieder van ons nabij met zijn liefde om ons bij de hand te nemen op de weg van de redding. Die liefde zit achter dit alles.
Het Onzevader is een gebed van kinderen, niet van slaven
Met andere woorden, wanneer we bidden: Uw wil geschiede, worden we niet uitgenodigd op een slaafse wijze het hoofd te buigen, als waren we slaven. Neen! God wil ons vrij. Het is zijn liefde die ons bevrijdt. Het Onzevader is inderdaad het gebed van kinderen, niet van slaven. Van kinderen die het hart van hun Vader kennen en zeker zijn over zijn plan van liefde. Het zou voor ons erg zijn, mochten we bij het uitspreken van deze woorden de schouders ophalen als een teken van overgave aan een lot dat ons afstoot en dat we niet kunnen veranderen.
Het is integendeel een gebed vol vurig vertrouwen in God die ons goed wil, het leven, de redding. Een moedig gebed, strijdvaardig zelfs, omdat er in de wereld veel, teveel situaties zijn die niet volgens Gods plan lopen.
We kennen ze allemaal. In een parafrase op de profeet Jesaja zouden we kunnen zeggen: Hier Vader, is het oorlog, machtsmisbruik, uitbuiting. Maar wij weten dat Jij ons goed wil, daarom vragen wij Jou: dat jouw wil geschiede! Heer, verander de plannen van de wereld, verander zwaarden in ploegijzers en lansen in sikkels, dat niemand zich nog oefent in de kunst van de oorlog! (cf. 2,4). God wil vrede.
Het Onzevader is een gebed dat in ons de liefde van Jezus zelf voor de wil van de Vader ontsteekt. Een vuur dat ertoe drijft de wereld met liefde te veranderen.
De christen gelooft niet in een onontkoombaar noodlot. Er is niets willekeurigs in het geloof van de christenen. Er is een verlossing die zich wil openbaren in het leven van elke man en vrouw en tot vervulling wil komen in de eeuwigheid. Als wij bidden, dan gebeurt dat omdat wij geloven dat God de werkelijkheid kan en wil veranderen door het kwade te overwinnen met het goede. Het heeft zin aan die God te gehoorzamen en zich toe te vertrouwen ook in de meest harde beproeving.
God is bij mij
Zo was Jezus in de hof van Getsemane, toen Hij de angst ervoer en bad: Vader, als Gij wilt, laat dan deze beker Mij voorbijgaan. Maar toch: niet mijn wil, maar uw wil geschiede. (Lc 22,42). Jezus wordt verpletterd door het kwaad van de wereld en vertrouwt zich rotsvast toe aan de oceaan van liefde van de Vader. Ook de martelaren zochten in hun beproeving niet de dood, zij zochten het na de dood, de verrijzenis.
Uit liefde kan God ons ertoe brengen moeilijke wegen te gaan, wonden en pijnlijke doornen te ervaren, maar nooit zal Hij ons achterlaten. Altijd zal Hij bij ons zijn, aan onze zijde, in ons.
Voor een gelovige is dit meer dan een hoop, het is een zekerheid. God is bij mij. Dezelfde zekerheid die we terugvinden in de parabel uit het Lucasevangelie over de noodzaak altijd te bidden. Jezus zegt: Zou God dan geen recht verschaffen aan zijn uitverkorenen, die dag en nacht tot Hem roepen en naar wie Hij genadig luistert? Ik zeg u: Hij zal hun spoedig recht verschaffen. Maar: zal de Mensenzoon bij zijn komst het geloof op aarde vinden? (18,7-8). Zo is de Heer, op die wijze heeft Hij ons lief, zo wil Hij ons goed. Ik wil jullie nu uitnodigen, om allen samen het Onzevader te bidden. Wie het Italiaans niet machtig is, bidt het in de eigen taal. Laten we samen bidden.
Vertaling uit het Italiaans: Marcel De Pauw msc