Een veilig nest voor velen
Inloophuis De Kolibrie in Peer neemt chronisch zieken onder zijn vleugels
„Het gaat er niet om of je binnen of buiten de lijntjes kleurt, het gaat erom dat je je eigen tekening maakt.” Een inspirerende tekst die meteen opvalt in de Kolibrie, het inloophuis voor chronisch zieken en hun naasten in Peer. Vorig jaar stapten er bijna vierduizend keer iemand over de drempel. Want dat is het vaak nog, een drempel. „Eén op de vier mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een langdurige aandoening. Voor hen is het mentaal en sociaal zwaar om de ziekte te accepteren. We willen de mensen op een laagdrempelige manier ondersteunen en hen leren omgaan met de veranderingen die een chronische ziekte met zich meebrengt”, zegt Ria Plasschaert, psychologe en oprichtster van het inloophuis dat intussen twee jaar open is.
De Kolibrie ligt wat verstopt op de Markt in Peer, maar zodra je er binnenstapt, vallen de open sfeer en de comfortabele inrichting meteen op. Een plantenwand geeft al vlug een thuisgevoel. Een plek om even op adem te komen. Afbeeldingen van kolibries zijn nadrukkelijk aanwezig in het interieur en verwijzen naar de naam. Het vogeltje kan alle kanten op vliegen: omhoog, vooruit, opzij, achteruit, zelfs ondersteboven. Wendbaar, met andere woorden. Chronisch zieken moeten dat ook zijn, ze moeten zich voortdurend aanpassen.
Ria Plasschaert kan in De Kolibrie rekenen op maar liefst 51 vrijwilligers plus therapiehond Nala, een goldendoodle met een zachtaardig karakter. „Onze vrijwilligers zijn het hart van De Kolibrie. Het zijn mensen die weten wat het is om met een chronische ziekte om te gaan. Zij staan er telkens opnieuw om chronisch zieken te ontvangen, naar hen te luisteren of samen creatief aan de slag te gaan. Chronisch zieken [node:field_streamers:0] zetten hier even hun ziekte uit het hoofd bij een massage of in een creatieve, expressieve of sportieve workshop. Er is ook een educatief aanbod voor wie meer wil weten over zijn of haar aandoening en we organiseren geregeld infosessies. Twee maal jaarlijks zetten we een bepaald thema in de kijker, vaak op vraag van artsen en bezoekers. Ik denk aan obesitas, kanker, psychische kwetsbaarheid of dementie. Iedereen kan hier terecht, want een chronische ziekte treft alle leeftijden. Lotgenoten krijgen uitgebreid kansen om elkaar te ontmoeten. Dergelijk contact bevordert het helingsproces.”
Ria Plasschaert is tot op vandaag zelf op vrijwillige basis aan het werk in De Kolibrie. Met haar enthousiasme geeft ze zieken opnieuw kracht waardoor ze openbloeien. Anderen helpen en opnieuw veerkracht geven, kreeg ze met de paplepel mee.
„Mijn ouders waren actief in het parochiale leven van het Oost-Vlaamse Zottegem. Zij stonden altijd klaar om anderen te helpen. Hier, in Peer, engageerde ik me als vormselcatechist. Ik hoop op mijn beurt ook mijn kinderen het belang van engagementen bij te brengen. Als mens kies je immers niet waar je wieg staat. Ik wil iedereen kansen geven.”
Ria Plasschaerts droom krijgt intussen vorm. Het inloophuis is van meet af aan afhankelijk van giften en sponsoring. Sinds kort financiert Kom Op Tegen Kanker veertig procent van de werkingskosten. „Daar zijn we bijzonder blij mee”, zegt Ria Plasschaert. „Het helpt onze kring vergroten van Noord-Limburg tot de hele provincie, want de nood is er. Zowat de helft van onze bezoekers kan nergens anders terecht. Zij leven over het algemeen net boven het leefloon. Hier zien we ze op korte termijn groeien en dat geeft energie.”
Dinsdag 1 mei om 14.30 uur zingt Ingeborg in de Sint-Trudokerk in Peer (Armand Preud’hommeplein) ten voordele van inloophuis De Kolibrie. Meer informatie en bestelling tickets op www.twamevamantra.jimdo.com.