De vier pijlers van (meer) werkplezier
Journaliste Ilse Ceulemans zette tien jaar geleden een stap terug en besloot minder te gaan werken om meer te leven. In Het ministerie van werkplezier beschrijft ze hoe holle managementpraat, nutteloze vergaderingen, organigrammen en evaluatiegesprekken vraten aan haar werkplezier. Inhoud werd 'content' en alles werd verklaard aan de hand van 'data'. Tegelijk, dat siert, doet ze ook voorstellen. Ze distilleert vier eigenschappen, vier voorwaarden, die een frustrerende werkplek kunnen veranderen in een plek vol arbeidsvreugde.
1. Kwetsbaarheid
Gedaan met zich te verstoppen achter dure managerstaal die opduikt in vacatures en evaluatiegesprekken. Probeer niet te worden wie je nooit zal zijn.
Een teambuilding opleggen aan je mensen is geen oog hebben voor de kwetsbaarheid van elk van hen.
Wie zich kwetsbaar opstelt, wordt minder kwetsbaar. Denk maar aan François Mitterrands reactie op de onthulling van zijn buitenechtelijke dochter: Et alors?
Als ook leidinggevenden makkelijker toegeven dat ze ernaast zitten, blijven we niet jarenlang een foute koers varen.
2. Integriteit
Ilse Ceulemans onderscheidt drie vormen van integriteit:
- trouw zijn aan je eigen waarden
- integer omgaan met mensen met wie je samenwerkt
- eerlijke producten op de markt brengen.
Chefs die personeel naar kantooreilanden dwingen, maar zelf in een afgesloten bureautje blijven. Een organigram dat om de haverklap verandert in een kluwen van chefs en subchefs. Vergaderingen waar het niet om inhoud en beslissingen gaat, maar om macht en ego's. Een mooi voorbeeld is het flexwerken of thuiswerken, dat vaak gepaard gaat met wantrouwen en controlesystemen.
Flexwerken vereist integriteit van werknemer én werkgever: de eerste maakt geen misbruik van het systeem, de tweede vertrouwt zijn medewerkers.
Niet voor het eerst en laatst verwijst Ceulemans naar de vele start-upbedrijfjes van tegenwoordig. Zij kunnen perfect overleven zonder evaluatiegesprekken, task sheets of prestatiemetingen. Zij hebben daar geen tijd voor. Ze vertrouwen op de integriteit van hun mensen.
3. Eigenzinnigheid
Perfectie is vervangbaar, persoonlijkheid niet, citeert Ceulemans.
Van eigenzinnige kuren worden ondernemingen groot.
Daarom: niemand moét een teamplayer zijn, niemand moét aan een kantooreiland werken. Geef de mogelijkheid tot thuiswerk of installeer zogenaamde coconbureaus, die werknemers toelaten om zich achter een dun, hoogtechnologisch wandje te concentreren. En eigenzinnig te zijn als dat kan. Hoe meer er wordt gemachinaliseerd en gedigitaliseerd, hoe meer eigenzinnigheid van pas zal komen in de bedrijfswereld.
4. Moed
De moed om al het voorgaande in de praktijk om te zetten, zowel bij werknemers als werkgevers, want:
Waar moed ontbreekt, komt er ruimte voor betuttelende bureaucratie.
De moed om minder te meten, minder te evalueren. Leve dit nieuwe tijdperk waarin leidinggevenden gewoon de moed hebben om elke dag met hun mensen te praten.
Managers zullen altijd nodig zijn, maar belangrijker voor de doorsnee werknemer worden experts. Zo komt de nadruk op expertise te liggen. Op innovatie van het product, niet van het organigram.
Meer weten?
- Bekijk hieronder het filmpje.
- Ilse Ceulemans. Het Ministerie van Werkplezier. Alles went, behalve slecht management. Manteau, 2016, ISBN 9789022332702, 219 blz.