Deze Vlaming is een van de grote spirituele auteurs van deze tijd
De Vlaamse karmeliet Wilfried Stinissen woonde en werkte 50 jaar lang in Zweden. Hij schreef in het Zweeds, maar de meeste van zijn boeken zijn ook in het Nederlands verschenen. Daardoor kende hij in Vlaanderen wel enige bekendheid. In Frankrijk was hij grotendeels onbekend. Toch beschouwt het Franse katholieke dagblad La Croix hem als een van de grote hedendaagse spirituele auteurs. Een kennismaking.
Bio
- Geboren in Antwerpen in 1927 in een erg religieus gezin met 5 kinderen
- Gaat op 12-jarige leeftijd naar het kleine karmelietenseminarie van Kortrijk en treedt op 16-jarige leeftijd in bij de Karmel in Brugge
- Ook zijn broer Guido wordt karmeliet en publiceert meerdere spirituele boeken
- Priesterwijding in 1951 en behaalt in 1959 een doctoraat in de filosofie aan de KU Leuven
- Onderwijst als novicemeester van zijn orde geschiedenis van de filosofie, psychologie van religies en gregoriaans
- Na in 1967 een jaar als kluizenaar geleefd te hebben in het zuiden van Frankrijk, wordt hij op missie gestuurd naar het overwegend protestantse Zweden
- Jarenlang prior van de Karmel in Norraby (Zweden), waar hij talloze conferenties geeft, mensen begeleidt die op zoek zijn naar zingeving en boeken schrijft over spiritualiteit
- Overlijdt op 30 november 2013, nu precies 10 jaar geleden
Thema's
Wilfrid Stinissen wilde mensen introduceren in het gebed en hen helpen om daarin te groeien. Belangrijke thema's zijn de specificiteit van christelijke meditatie, overgave aan de wil van God, het huidige moment en de donkere nacht.
Hij baseert zich daarvoor op de mystieke traditie van zijn orde, zoals Teresa van Avila en Johannes van het Kruis, maar vertaalt die op een eigen en actuele manier.
Volgens Baptiste Sauvage, hoofd van de uitgeverij Éditions du Carmel, behoort Stinissen tot de beste hedendaagse Karmelauteurs.
Zijn genialiteit bestond eruit om Johannes van het Kruis en Teresa van Avila te vertalen naar een taal van vandaag, in een persoonlijke synthese die het Tweede Vaticaans Concilie integreert en met aandacht voor de spirituele honger van zijn tijdgenoten. Baptiste Sauvage
Volgens pater Bernard-Marie Geffroy is Stinissen een profeet die al heel vroeg moedig de verbanden tussen mystiek en psychologie onderzocht, zonder die twee gebieden te verwarren. Hij slaagde erin om een weg te openen in het spirituele leven, zodat we daarin rekening kunnen houden met wat er in ons gewond is geraakt.
Succes
Iedereen die hem leest wordt getroffen door zijn toegankelijke, concrete taal verbonden met het dagelijks leven. Tegelijk is er de grote diepgang van een filosoof.
De Franse coach en psychotherapeut Vincent Lenhardt verklaart zijn succes zo.
Hij heeft zelf psychoanalytisch werk verricht en dat maakt zijn spreken geloofwaardig en fris, ver van elk moralistisch gepreek. Vincent Lenhardt
De aartsbisschop van Stockholm, Anders Arborelius, is zelf karmeliet en leefde 20 jaar met Stinissen in het klooster van Norraby waarvan hij medestichter was.
Als filosoof had pater Wilfried het vermogen om te zien hoe mensen van vandaag denken. Hij las hun harten en kende hun dromen. Anders Arborelius
Hij hielp generaties van christenen begrijpen dat men overal en altijd in eenheid met God kan leven. Het christelijke leven is zo eenvoudig als je je aan God kunt overgeven.
Bron: LaCroix (Frans)
Citaten
Dat is de taak die ons is toevertrouwd: de Geest te wekken in elkaar.
Heiligheid is precies zich over niets meer zorgen maken, maar rusten in een volkomen overgave aan de Vader.
God wil mij raken in mijn werkelijkheid.
Hoe smaller ik leef, hoe meer geconcentreerd in het nu-ogenblik, des te meer ik één ben met de wil van God. In het allerkleinste ontmoet ik het allergrootste.
Juist door het vervullen van gewone, dagelijkse plichten wordt elk mens origineel.
In het leven van ieder mens zou een ogenblik moeten komen dat hij puur instrument wordt van God.
Stress is dikwijls een teken van een te opdringerige aanwezigheid van het eigen ik.
De nacht is een noodzakelijk element van de geestelijke ontwikkeling, hij is een stuk van de weg.
Christus openbaart het vergeten geheim: dat ons diepste innerlijk de toegangsdeur is tot de eeuwigheid.
Zodra je volkomen stil staat in het nu, midden in je eigen werkelijkheid precies nu, zonder te protesteren of zelfs te wensen dat ze anders zou zijn, zonder te jagen naar de toekomst of je te beklagen over het verleden, - gaat het rijk der hemelen voor je open.
Fragment
Men kan de donkere nacht de overgang noemen van illusie naar werkelijkheid, van leugen naar waarheid. Waarin bestaat de leugen of de illusie? De leugen is dat je een wezen bent dat moet vechten om zich te handhaven, dat voor zichzelf zorg moet dragen, dat zich moet verschansen uit vrees voor indringers, dat zijn toekomst moet ordenen en plannen. Een kleine kwetsbare mens wiens hoofdzakelijke taak is bestaat uit de "struggle for life". …
De waarheid, de werkelijkheid is precies het tegenovergestelde. Je bent niet wat je dacht te zijn. Je bent geschapen als beeld van God, met name als beeld van de Zoon. Je bent "van" God en "naar" God, niet alleen zoals Hij maar in Hem. Je leven is goddelijk. Je bent veel meer "verwant" met God dan je vermoedt. …
Deze goddelijke idee is altijd aanwezig in de diepte van je zijn. Zij is een verborgen kracht die je heimwee geeft naar God. Door egoïsme en de vele illusies van het aardse bestaan – wij beelden ons in dat we met onze zintuigen heel de werkelijkheid bestrijken terwijl we in feite slechts een uiterst klein fragment ervan ervaren – hebben we ons waarachtig ik verloochend en zijn we een schijnbestaan beginnen te leiden. Maar deze goddelijke "forma" in je "zielegrond" of "zielevonk" laat je geen rust. Zij lokt je terug naar je oorsprong. Dit oerverlangen maakt dat je je ontgoocheld voelt telkens als je iets anders gezocht hebt dan God. Zolang je iets zoekt buiten God vind je geen vrede, want uiteindelijk verlang je naar Hem. …
Hoe dieper we vastzitten in de illusie, des te moeilijker en smartelijker is het haar op te geven. Dit bevrijdingsproces, de overgang van illusie naar werkelijkheid, is de donkere nacht.
Wilfried Stinissen. De nacht zal lichten als de dag. Carmelitana, 2007. pp.42-43
Boeken
Deze boeken van Wilfried Stinissen zijn nog verkrijgbaar in het Nederlands:
- Nieuwe wijn: de vrucht van de Geest. Carmelitana, 2018, ISBN 9789492434142, 19,95 euro. Bestellen
- De nacht zal lichten als de dag: de donkere nacht bij Jan van het Kruis. Carmelitana, 2007, ISBN 9789070092566, 15 euro. Bestellen
- Elke dag is de dag van God: 365 gedachten voor elke dag van het jaar. Carmelitana, 2013, ISBN 9789076671253, 386 pagina's, 24,95 euro. Bestellen
- Tijd en eeuwigheid omhelzen elkaar. Carmelitana, 2009, ISBN 9789070092597, 244 pagina's, 1 euro. Bestellen
Andere boeken in het Nederlands van Wilfried Stinissen:
- Zorg om de ziel: over spirituele begeleiding. 2002
- Naar een nieuwe mystiek. 1994
- Wegen naar de waarheid. 1988
- Bij U ben ik geborgen. 1985
- Verkenning van de innerlijke burcht. 1985
- Maria: in de Bijbel, in ons leven. 1983
- Mens, wie ben je? Over kristelijke dieptemeditatie. 1979