Weg met perspectief
Tom Van Wambeke is als christen op weg naar Pasen. Hij toont zijn kwetsbaarheid en durft de ander te ontmoeten
„In mijn leven was ik vaak zoekend, twijfelend ook. Mijn geloof ging op en neer. Vandaag zeg ik echter ondubbelzinnig: ik ben christen. En ja, ik heb een boeiend leven als christen en samen met anderen ben ik op weg naar Pasen.” Tom Van Wambeke, directeur van het Pastoraal Informatiecentrum in Kiewit, spreekt openhartig. „Verrijzenis gebeurt in ieders leven, ook bij mij. Ook al is er geen Pasen zonder Goede Vrijdag.”
Al ruim twintig jaar werkt Tom van Wambeke voor het bisdom Hasselt. Hij is onder meer initiatiefnemer van tentoonstellingen in het Pastoraal Centrum vanuit een grote voorliefde voor kunst. Hij spreekt dus de taal van de schoonheid. Beelden gebruikt hij om te getuigen over zijn geloof. „Kunst is een wijze om God aanwezig te stellen”, citeert hij de Franse schilder Cézanne.
Van Wambeke brengt zijn verhaal tijdens geloofs- en vormingsmomenten in parochies, federaties of pastorale eenheden en dekenaten. Aan de hand van enkele kunstwerken en persoonlijke ervaringen over ergernis en ontroering getuigt hij over kwetsbaarheid en schoonheid. Hij doet toehoorders nadenken en stil worden. Meer nog, hij laat hen in innerlijke dialoog gaan met zichzelf. Welke zijn mijn kwetsbare plekken? Met wie voel ik me verbonden? Wat zijn voor mij momenten van verrijzenis?
„Ieder van ons heeft zijn kwetsuren”, zegt Van Wambeke. „We zijn kwetsbaar, in ons hart en onze ziel, maar we zijn meesters in dat te maquilleren, om ons af te schermen en ons voorzichtig op te stellen. Door kwetsbaarheid komt er echter leven, maar dat vraagt een weg. Het evangelie toont ons een weg van hoop. Die weg ligt open als we de ander, met en zonder hoofdletter, in onze kwetsbaarheid durven te ontmoeten. Dan kan het goede ontstaan. Ja, ik erger [node:field_streamers:0] me soms ook aan wat er gebeurt in de wereld. Ik voel voornamelijk onmacht. Dat stoort me en het beperkt me in het liefhebben. Toen Donald Trump werd verkozen tot president van de Verenigde Staten, hield de wereld de adem in. Ik brandde toen een blauwe en rode kaars, want dat land had licht, en dus hoop, nodig. Jezus voelde in zijn laatste uren ook ergernis. Hij werd verraden door Petrus en verkocht door Judas. Zijn lijden en zijn kwetsbaarheid riep Hij uit aan het kruis: ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten?’ Als christenen leren we onze ergernis, onze kwetsbaarheid en schoonheid te zien als deel van ons leven met God.”
„Ik geloof dat kwetsbaarheid alles te maken heeft met enten”, vervolgt Van Wambeke. „Ik maak graag die vergelijking, omdat ik woon in het vruchtbare Haspengouw. Een deel van een plant wordt vastgemaakt op een deel van een andere plant, net om de plant sterker te maken of te verbeteren. Met andere woorden, omarm die kwetsbaarheid, want als we gekwetst zijn, openen er zich nieuwe perspectieven. Het is de bron om alles nieuw te zien. Neem nu Marina Abramovic, de Servische kunstenaar die in 2010 beroemd werd met haar The Artist is Present. Drie maanden lang zat ze zes dagen per week in het Museum of Modern Art in New York, waar mensen één voor één tegenover haar konden zitten, zo lang als ze zelf wilden. Ze mochten haar enkel aankijken. Vaak vloeiden er tranen aan beide kanten, omdat ze zich kwetsbaar opstelden. De ogen zijn de spiegels van de ziel, zegt het spreekwoord. Dat is wat daar gebeurde. Als gelovigen weten we wie in ons leeft en door wie we bekeken worden. Kwetsbaarheid vraagt dus om ontmoeting wil ze vruchtbaar zijn. En dat is ook wat Jezus zegt: ‘Wie Mij wil volgen, moet zijn kruis opnemen.’”
Tussen ergernis en ontroering, kwetsbaarheid en schoonheid van Tom Van Wambeke kunt u aanvragen als geloofs- of vormings-moment via 011 24 90 70 of hasselt.secr@ccv.be.