Welk boek neem jij mee op vakantie? Hier alvast onze toppers
Koen Vlaeminck
Alleen op de wereld, Hector Malot
Meestal overschat ik mijn beschikbare vakantie-leestijd, maar goed. In de vakantie kan ik wat langer voorlezen aan mijn drie kinderen. Mijn oudste dochter is stilaan oud genoeg voor het prachtige boek Alleen op de wereld van Hector Malot. Ik las het zelf lang geleden en kijk ernaar uit om het door haar kinderogen opnieuw te ontdekken.
Een erfenis van spionnen, John Le Carré
Dikwijls lees ik in de vakantie een roman van John Le Carré. Dit jaar neem ik Een erfenis van spionnen mee. Le Carré is een meesterlijke verhalenverteller. Als je eraan begint, is het moeilijk om ermee te stoppen…
Met een naam en een gezicht, CCV in het bisdom Gent
Ik herlees graag in de avondzon het mij dierbare boek Met een naam en een gezicht. Dynamiek van het Bijbelse geloof. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik aan de lessenreeks School voor geloofsverdieping in het bisdom Gent kon deelnemen, waarop het boek is gebaseerd. Telkens ik er een hoofdstuk uit lees, ontdek ik nieuwe perspectieven.
De weg van het hart, Charles Wright
Ook naar de recent verschenen biografie over de bekende trappist André Louf De weg van het hart. Geestelijk testament kijk ik uit. En ja, vorig jaar probeerde ik al Na de oorlog. Een geschiedenis van Europa sinds 1945 uit te lezen. Ik strandde op pagina 529… er resten me nog 461 pagina’s.
Piet De Loof
De kleine prins, Antoine de Saint-Exupéry
In het najaar word ik het voor het eerst vader. Een goeie vriendin noemt mijn toekomstige zoon nu al de kleine prins, en gaf me het gelijknamige boekje cadeau. Ik weet dat het een klassieker is, maar heb het nooit gelezen. Naast onvermijdelijke andere must-reads, genre Vader worden, Je baby week na week, enz, staat ook dit verhaal van Antoine de Saint-Exupéry dus op de lijst voor deze zomer. Ik hoop alleen dat het niet te moraliserend is. We krijgen al zovéél goede raad...
Sousmission, Michel Houellebecq
Als hij niet zo bekend was, dan had de Franse schrijver Michel Houellebecq wellicht al de Nobelprijs voor Literatuur gekregen. Voor mij is hij samen met bijvoorbeeld Jeroen Brouwers en J.M. Coetzee zo’n schrijver van wie je alles wil gelezen hebben, en daarna begint met herlezen - ik weet het: het is niet bepaald een vrolijk trio. Sousmission (Onderworpen) las ik drie jaar geleden, meteen na het verschijnen. Houellebecq beschrijft er hoe Frankrijk in 2022 een islamitische staat wordt. Het boek is intussen ingehaald door zijn eigen reputatie – hoog tijd om te herlezen dus.
Lieve Wouters
Vorig jaar lukte het me voor het eerst om een pil van een boek uit te krijgen in de context van een kampeervakantie: blije kinderen die geen animatie nodig hebben, een man die de hangmat omhelst, en ik mijn boek. Het waren er zelfs twee (maar de eerste was thuis al begonnen): De lammeren van Mustafa Kör en Kafka op het strand van Haruki Murakami. Vooral die eerste wil ik alsnog iedereen aanraden (de dunste van de twee).
Dit jaar is mijn lijstje minder literair en meer religieus en sociaal bewogen.
De andere God, Marion Muller-Colard
De auteur is een protestants theologe en voormalig ziekenhuispastor. Toen haar baby plotseling ernstig ziek werd en wekenlang tussen dood en leven zweefde, begon haar geloof te wankelen. Wie is toch die God? Het leidde tot een bevrijdend inzicht en geloofsgroei. Het boek viel in Frankrijk tweemaal in de prijzen.
Plastic Soup Atlas, Michiel Roscam Abbing
Met de dwingende oproep in de encycliek Laudato Si’ en mediagenieke initiatieven als Mei plasticvrij moet je wel gaan nadenken over de manier waarop je elke dag met kleine keuzes bijdraagt aan meer of minder vervuiling op deze planeet. En voor de duidelijkheid: we hebben geen andere. Ik zag al enkele foto’s uit de Plastic Soup Atlas en ik vind ze niet alleen erg mooi (hoe dan ook) en confronterend, ik hoop ook dat ze mij en mijn hele gezin zullen helpen om plastic en ander afval te beperken.
Wij nemen het heft in handen, Yasmien Naciri
Je zag haar zeker al eens debatteren in Terzake of De afspraak.Yasmien Naciri valt op door haar welbespraaktheid en gedrevenheid. Ik hoorde haar ook op Kind in alle staten, een event voor het 20-jarig bestaan van het Kinderrechtencommissariaat, waar ze opkwam voor het recht van jongeren om ernstig genomen te worden. Even later volgde ik een debat over Gelijke kansen in het onderwijs. Ook hier vier jonge allochtone vrouwen die zich met bakken engagement en hoop inzetten voor de versterking van kinderen uit kansarme milieus. Die positieve stemmen moeten we vaker horen.
Sim D’Hertefelt
De dag dat ik Jezus ontmoette, Charlotte Rørth
Een Deense niet-gelovige journaliste krijgt op haar 46ste geheel onverwacht een visioen van Jezus. Ja, wat doe je dan? Een leestip van m’n geestelijke begeleider. Religieuze ervaringen zijn van alle tijden. Meestal blijven ze goed verborgen. Dit boekje veroorzaakte een storm in de Deense media.
The one-straw revolution, Masanubo Fukuoka
Een klassieker uit 1978. Manifest over natuurlijke landbouw, de toekomst van onze voeding en de grenzen van menselijke kennis. Maar ook de spirituele biografie van een tegendraads mannetje. Daar hou ik wel van. Interessante gedachte voor deze tijd: Het land helen en de ziel zuiveren zijn een en hetzelfde proces.
Leven met wijsheid: een biografie van Thomas Merton, Jim Forest
Levensverhaal van de bekendste monnik van de 20ste eeuw en een onvoorstelbaar bekeringsverhaal. Ik zal dit herlezen om een filmpje te maken over Thomas Merton in de reeks 20ste-eeuwse godzoekers. Bij eerste lezing viel me op hoe heerlijk het geschreven én vertaald is. Wat ik vrij uitzonderlijk vind voor biografieën.
Weg van volmaaktheid, Teresa van Avila
Een heilige schrijft in de 16de eeuw voor haar medezusters over de weg van het gebed. Zoals het haar invalt, zonder plan en zonder eindredactie. Dit kan ik alleen maar lezen in diezelfde geest, door me over te geven aan de stroom, biddend. Maar dan beloont het me ook met een authenticiteit die ik nergens anders vind.
- Ontdek en bestel boeken via Kerknet webshop.
- Voeg jouw favorieten toe in een reactieveld hieronder (zorg dat je geregistreerd en aangemeld bent).