‘Dit wordt een ongezien kamp’
IJD Hasselt op Pluskamp naar Overijse met tien- tot 23-jarigen
„Door de veranderende coronamaatregelen verliepen de voorbereidingen voor het Pluskamp wat stroef. Bovendien kwamen, begrijpelijkerwijs, ook de inschrijvingen trager op gang, maar nu is het eindelijk zover, joepie.” Mariet Grouwels, stafmedewerker van IJD Jongerenpastoraal in het bisdom Hasselt lacht en is zichtbaar in haar nopjes. De voorbije maanden hield ze de evolutie van de coronacijfers nauwlettend in de gaten. Wordt het opnieuw een Pluskamp met verscheidene bubbels of zit er misschien toch één bubbel in? „Gelukkig, de versoepelingen zijn van dien aard dat we op maandag 5 juli toch als één bubbel kunnen vertrekken. Ja, we hebben er superveel zin in”, klinkt het enthousiast.
Het Pluskamp brengt deze zomer bijna tachtig jongeren tussen tien en 23 jaar, hun 25 begeleiders en de logistieke ploeg van zo’n vijftien personen naar de terreinen van de Sint-Martinusschool in het Vlaams-Brabantse Overijse. Het tentenkamp van IJD Hasselt, IJD Brussel en IJD Vlaams-Brabant en Mechelen betekent zes dagen lang spel en plezier, maar ook bezinning en gebed en een goed gesprek.
„De sfeer zal ongezien zijn, want we plannen heel wat leuke en toffe activiteiten”, zegt spelcoördinator Wouter Verlaeckt met een knipoog naar IJD’s jaarthema Ongezien. „Vorige week brachten we via een onlinesessie alle ouders op de hoogte over de organisatie, zodat ze met een gerust hart hun kinderen op kamp kunnen laten gaan. Er zullen geen gigantische groepsknuffels zijn en ook contactspelen zoals dikke Bertha of vleeshoop zullen we dit jaar niet spelen. Dat zou niet ongezien, maar ongehoord zijn.”
„We mogen wel stellen dat we na het Pluskamp van vorig jaar in de secundaire school Sint-Ferdinand in Lummen geroutineerd zijn”, zegt Mariet Grouwels. „[node:field_streamers:0] We kregen toen zelfs Benjamin Dalle, Vlaams minister voor Jeugd, op bezoek en hij was uitermate tevreden over de organisatie. Niemand van de groep raakte toen overigens besmet. Dit jaar zullen er evenwel geen zogenoemde coronacontroleurs aanwezig zijn, maar we voorzien wel een ontsmettingsteam, met bijzonder scherpe arendsogen.”
Het Pluskamp bestaat dit jaar uit zo’n twaalf leefgroepen, met telkens zes tot tien leeftijdgenoten en twee begeleiders. Die laatsten werkten een programma uit met allerhande spellen, een dagtocht, zang- of knutselmomenten en bezinning, met het jaarthema als rode draad.
„Uiteraard voelen die spelvormen en dat familiegevoel prettig aan, maar jongeren vinden ook die diepere gesprekken op kamp leuk”, weet Wouter Verlaeckt. „Ze kunnen er in alle veiligheid praten over hun gevoelens of over hun geloof, zonder vreemd te worden bekeken. Ook eventuele pijn of frustraties kunnen ze ter sprake brengen, omdat ze weten dat het kan.”
„We beschikken over een deskundig ‘spiriteam’ en onze zogenoemde vlinder heeft ervaring met jongeren met een beperking”, vult Mariet Grouwels aan. „Het mentale welzijn van kinderen en jongeren is dan ook een prioriteit voor alle jeugdbewegingen. Zij hadden het bijzonder lastig tijdens de coronacrisis en erover praten was niet altijd makkelijk. Daarom werkten negen Vlaamse jeugdbewegingen, onder wie IJD Jongerenpastoraal, het dobbelstenenspel Joske maakt er SPEL van uit, in samenwerking met JAC, het jongerenaanbod van het CAW en hogeschool UCLL. Met die dobbelstenen kunnen we welzijnsthema’s bespreekbaar maken op een veilige en laagdrempelige manier. Zo kunnen we pedagogisch zowel als emotioneel steun bieden. Het is bovendien fijn om dat te kunnen vanuit een christelijke houding.”