In Gods handpalm gegrift: de namen Abel en Lukas
Onze kinderen heten Abel en Lukas, reageert Leentje Meelberghs op de oproep voor Kerknets namenalfabet. Het verhaal achter die keuze is niet spectaculair, hoor. We vonden ze gewoon mooi.
Abel(tje) was vroeger ook een kinderserie op Ketnet over een deugenietje. Voor papa Hannes heeft de naam dan ook iets nostalgisch. De verwijzing naar het Bijbelse personage is voor Leentje dan weer een grote meerwaarde. Net als voor de naam van hun tweede zoontje. Ook over de naam Lukas waren we het snel eens, vertelt ze. Daar hebben we gewoon niet over getwijfeld, klinkt het.
Abel • is in de Bijbel de tweede zoon van Adam en Eva. Hij wordt vermoord door zijn broer Kaïn. Zijn naam betekent: ‘adem’ of ‘vluchtigheid’. Je leest het verhaal van Abel in Genesis hoofdstuk 4. In het Nieuwe Testament wordt enkele keren naar Abel verwezen, als symbool van de rechtvaardigen die te vroeg aan hun eind gekomen zijn.
Lukas • verwijst naar de evangelist Lucas, die ook het bijbelboek Handelingen schreef. Paulus vermeldt hem in zijn brieven. Daardoor weten we dat hij arts was en Paulus vergezelde op zijn reizen om het evangelie van Jezus te verspreiden. In de Tweede Brief aan Timoteüs heeft Paulus het over zijn aanstaande executie en dat hij zich in de steek gelaten voelt. Hij schrijft: Alleen Lucas is nog bij mij.
Kerknets namenalfabet
- Alandra – Amalia – Amélie – Anna – Anne – Anton – August
- Bernadette – Bernard – Bram
- Catharina – Cecilia – Clara
- Daniël
- Eleonore – Elia – Elisabeth – Emmanuel – Esteban
- Febe – Féline – Fenne
- Gaëtan(e) – Geertrui – Gloria – Godelief – Goedele – Greet
- Ilya – Iñaki – Ize
- Jakob – Janna – Jeroen – Jesse – Jona – Jonah – Joséphine – Joy – Jozua
- Kris
- Laurence – Lenn – Lennart
- Manon – Mara-Lea – Mard – Marieke – Martha – Mateo – Matthias – Maud – Merlijn – Miel
- Nette – Noor
- Regine
- Samuel – Sara – Sebastiaan – Simon
- Théodora – Tine
- Vanja
- Willem
Wil je ook iets delen over de naamkeuze van je kind? Stuur een mail naar de redactie. We proberen het hele alfabet te vormen met namen uit onder meer de christelijke traditie.