Leerlingen maken maquette van Mechelse Sint-Romboutskathedraal
Met een hoogte en een lengte van maar liefst 1 meter staat ze er eindelijk. De maquette van de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen, die een aantal leerlingen uit het tweede jaar van de Technische School Mechelen (TSM) heeft gemaakt. Ze hebben er twee jaar lang aan kunnen werken en kwamen uiteindelijk tot dit indrukwekkend resultaat, legt leerkracht hout-en bouwkunde Steven Soetewey uit aan Radio 2. Voor de bouw van de kathedraal moesten we eerst veel materiaal bijeen sprokkelen, vooral hout. Ook de bouwplannen hadden we nodig, al was dat niet gemakkelijk om te vinden, zegt Cédrique Brouckaert, een van de leerlingen. We hebben veel opzoekingswerk moeten doen en ook zelf veel foto’s van de kathedraal moeten maken. We hebben voor ons project ook veel hout moeten zagen en laseren. We hebben ook een deeltje met een 3D-printer gemaakt en nog wat schilderwerken gedaan.
In eerste jaar
We waren het project in ons eerste jaar begonnen, toen we nog maar net naar het middelbaar gingen, zegt Jade Lauwers, een andere leerlinge die aan het project meewerkte. In ons eerste jaar hebben we al veel kunnen bijleren, waardoor we sneller konden werken. We leerden elkaar beter kennen en konden daardoor echt als een team aan de slag gaan.
Trotse leerkracht
Steven Stoetewey is de leerkracht die het project mee in goede banen heeft geleid. Ik heb het project redelijk intens beleefd. Je wil de leerlingen natuurlijk zo zelfstandig mogelijk laten werken, maar in de beginfase was dat soms nog moeilijk. Dan moest ik elke leerling echt intensief begeleiden.
Plaatsje in de kathedraal
De maquette krijgt voorlopig een ereplekje op school, maar toch zouden de scholieren willen dat zoveel mogelijk mensen hun kunststukje zouden kunnen zien. Stiekem hopen we zelfs dat hij een plaatsje kan krijgen op het stadhuis of in de Sint-Romboutskathedraal. Dat zou echt fantastisch zijn!, vertrouwden leerlingen aan de verslaggever van Gazet van Antwerpen toe.
Bekijk hieronder de videoreportage die de school zelf maakte.
Bron: VRTNWS-Radio2/Gazet van Antwerpen