Nederlandse Katholieke Jongerendag inspireert en verbindt jongeren

Zaterdag 2 november kwamen 700 jongeren uit heel Nederland bijeen in Ede voor de tweede KJD. Om elkaars geloof te versterken door elkaar te ontmoeten.
06/11/2024 - 15:39
Aankondiging voor de Katholieke Jongerendag 2024 in Ede, Nederland
Aankondiging voor de Katholieke Jongerendag 2024 in Ede, Nederland © kjd2024.nl

'Als je alleen maar tachtigplussers om je heen hebt is het een stuk lastiger om te geloven', zegt Arieke van Reeken (25) projectleider van de WJD 2024 aan Katholiek Nieuwsblad(externe link)

Daarom is zo'n jongerendag een belangrijke impuls voor jonge gelovigen. Arieke hoopt dat de sprekers en infostands de 700 deelnemers kunnen inspireren tot een persoonlijke ontmoeting met God. 'Als je God zelf hebt kunnen ervaren, dan is het makkelijker om in Hem te geloven dan wanneer je alleen gelooft omdat je ouders of de pastoor het zeggen.'

Al is het wel wat laveren tussen de verschillende strekkingen in de katholieke Kerk. 'Soms kunnen we als katholieken best ver uit elkaar liggen. En juist op deze dag willen we iets organiseren waar iedereen zich welkom voelt.' Dat merk je ook in de mis, met een combinatie van Nederlandse, Engelse en Latijnse liederen.

Rayvano van Kralingen (23) is student geschiedenis en wil graag andere katholieke jongeren leren kennen. 'Jongeren zijn verspreid over het hele land, ik kijk er vooral naar uit om jongeren uit andere delen van het land te leren kennen. Je voelt dan dat je er niet alleen voor staat.'

Dorise van Driel (25) noemt het 'de Wereldjongerendagen, maar dan in het klein'. Ze is vooral geraakt door de diversiteit van geloofsbelevingen. 'We vieren de mis, dat is voor mij wel het centrum van de dag. Maar de uiting van het katholieke geloof is ontzettend divers, ook in Nederland. Dat komt naar voren bij dit soort grote evenementen. Ik vind dat ontzettend mooi om te zien.'

Esmée (18) hoopt dat de KJD haar geloof een boost kan geven. Ze was er vorig jaar ook al eens bij, een 'heel bijzondere ervaring met honderden jongeren'. 'Iedereen was enthousiast om elkaar te ontmoeten', blikt ze terug. 'Het was een en al vreugde. Dan denk je: dit wil ik nog een keer meemaken.'

Bisschop Rob Mutsaerts sloot zijn preek af door de jongeren te feliciteren met hun geloof. Streef naar heiligheid, zo spoorde hij hen eerder aan, en heb elkaar onvoorwaardelijk lief. Verbinding was het kernwoord van de dag.

Dat heeft Mees (16) goed onthouden: 'Je voelt je verbonden met elkaar en met medegelovigen, want je hoort allemaal bij God.' En 'een beetje plezier maken' hoort er ook bij. 

Bronnen: KN(externe link) - KN(externe link)

 

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Video

Na de uitvaartdienst werd de tombe van paus Franciscus in de Basiliek Santa Maria Maggiore verzegeld. Bekijk de beelden.

De uitvaart werd geleid door kardinaal Giovanni Battista Re, die in zijn homilie de paus hulde bracht.

De 91-jarige Re typeerde in een sterke homilie de overleden paus als een paus voor iedereen, en herhaalde zijn oproep tot vrede.

De kist passeert het vak met hoge gasten. Daarbij tientallen staatshoofden en vertegenwoordigers van internationale organisaties.

200.000 mensen woonden de plechtigheid op het Sint-Pietersplein bij. Een uitvaart die een levend beeld was van de ‘Kerk van Franciscus’.

Eigen kijk

Erik De Smet trok voor een laatste groet aan de paus naar de Sint-Pietersbasiliek. Lang aanschuiven, maar intussen kan je wel een praatje slaan.

Geneviève Jeanningros bij de kist van paus Franciscus.
Video

Terwijl medewerkers de lange stoet vlot proberen te verwerken, laten ze de zuster – in tranen – ongemoeid. Ze had een heel speciale band met de paus.

Na uren aanschuiven, kunnen veel mensen het niet laten om foto's – en zelfs selfies – te nemen bij de kist met het lichaam van paus Franciscus

Ontdek alles over de lange wachtrijen, de herdenking in Koekelberg, het graf van paus Franciscus en waarom er ophef is over selfies.