1.500 vrijwilligers voor kerstfeesten Sant’Egidio

De kerstfeesten die Sant’Egidio telkenjare opzet, blijven groeien: meer gasten en meer vrijwilligers.
30/12/2016 - 14:47
Kerstavond in de Antwerpse Sint-Laurentiuskerk
Kerstavond in de Antwerpse Sint-Laurentiuskerk © Sant'Egidio

Zoals elk jaar, zette Sant’Egidio dit jaar opnieuw een 20-tal kerstfeesten op voor armen, daklozen of eenzame mensen. Dat gebeurt wereldwijd grotendeels volgens eenzelfde beproefd recept, en dus ook zowel in Vlaanderen - Antwerpen, Genk, Leuven, Lint, Mechelen, Merksplas en Sint-Niklaas - als in het Brusselse en het Luikse. Een slordige 1.500 vrijwilligers zetten daarbij hun beste beentje voor om hun gasten een heus kerstmaal op te dienen. Maar de feestelijk versierde tafels, het lekkere voorgerechtje, soepje, hoofdgerecht en dessert en de mooie gepersonaliseerde cadeaus zijn niet het belangrijkste, aldus Pascale Bemelmans die het hele gebeuren coördineert.

Kern van de zaak is dat de goodwill bij mensen groeit om met Kerst iets voor andere mensen te betekenen. Pascale Bemelmans.

Spreiding

In Antwerpen probeert Sant’Egidio al enkele jaren met het kerstfeest de wij ken van de stad in te trekken. Dit jaar stond de tafel ook gedekt in de neobyzantijnse Sint-Laurentiuskerk aan de Markgravelei en in kerken op Linkeroever, in de Stuivenbergwijk, in Hoboken en in Merksem. Dat brengt met zich mee dat het aantal gasten in de historische Sint-Carolus Borromeuskerk in het centrum van de stad een beetje beperkt kon worden, waardoor het er minder druk was en de mensen aan tafel gemoedelijker konden praten en aanvoelen dat er voor hen ‘wel degelijk plaats in de herberg’ werd gemaakt. Ook in Luik werd in twee kerken feestgevierd, net zoals er in Brussel ook een tweede feest in het hartje van Sint-Jans-Molenbeek was.

Gevangenissen, asielcentra én RVT’s

Er worden ook kerstfeesten opgezet in de gevangenissen van Mechelen en Merksplas en in asielcentra in Lint en Sint-Niklaas. Maar opvallend is het groeiend aantal kerstfeesten in bejaardentehuizen, waar senioren anders soms kerst in eenzaamheid moeten doorbrengen. De jonge Sant’Egidiokern in Leuven verzorgde het feest in het RVT Remy en er waren kerstfeesten in RVT’s in het Genkse Zwartberg en in het Luikse Vottem, in het Onze-Lieve-Vrouwerusthuis, in Simeon en Hanna en in Sint-Jozef in Antwerpen en in Sint-Anna in Berchem. Vooral de match van kinderen en senioren blijkt garant te staan voor enthousiasme en feestvreugde en haalt vele bejaarden zo weg uit het isolement.

Er kloppen inderdaad vaker mensen aan die om welke reden ook met Kerst alleen zijn en daarom aan onze feesttafel willen aanzitten. Pascale Bemelmans.

Meer vrijwilligers

Zo hebben met deze kerstdagen om en bij de 3.000 gasten even aan de eenzaamheid kunnen ontsnappen. Die groei zou niet mogelijk zijn zonder een groeiend aantal vrijwilligers. Of je nu opdient, cadeautjes inpakt of met de gasten mee aan tafel zit, alle taken op zo’n kerstfeest zijn even belangrijk, zegt Pascal Bemelmans. Er bieden zich opvallend vaak ook ouders met hun tieners aan om een handje toe te steken. Ze willen op die manier hun kroost bijbrengen dat Kerst niet samenvalt met de opgefokte commercie in onze winkelstraten. Maar ook alleenstaanden willen vaak meehelpen, bijvoorbeeld omdat de kinderen bij de ex-partner zijn en ze anders eenzaam achterblijven.

Boek

  • Sant’Egidio heeft het recept voor het kerstfeest te boek gesteld in: Een andere kerst. Het feestmaal van Sant’Egidio met de armen 
  • Een uitgave van Averbode
  • Kostprijs: 15 euro  
  • Meer info & bestellen via E info@santegidio.be