2020: mediterraan synodaal overleg over migratie

De Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI) heeft het initiatief genomen voor een breed opgezet mediterraan overleg over de thema’s migratie en vrede.
15/07/2019 - 15:39
Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee
Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee © RR

De katholieke Kerk van Italië heeft het initiatief genomen voor een breed opgezet mediterraan overleg over de thema’s migratie en vrede. Dat heeft kardinaal Gualtiero Bassetti, voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI), zondag in Aquileia bekendgemaakt.

Het overleg moet een synodale bijeenkomst worden van de bisschoppen van alle landen rond de Middellandse Zee, inclusief paus Franciscus. De kerkvergadering zal van 19 tot 23 februari 2020 plaatsvinden in de Zuid-Italiaanse havenstad Bari.

Volgens kardinaal Bassetti is het de bedoeling dat de voorzitters van de betrokken bisschoppenconferenties en de hoofden van de oosters-katholieke Kerken dan gezamenlijk en broederlijk proberen te achterhalen wat God vandaag van de Kerk in het Middellandse Zeegebied verlangt.

Kardinaal Bassetti wijst erop dat de katholiciteit van de lokale kerken in de mediterrane gebieden hen in staat stelt de culturele verscheidenheid als een teken van inclusie te zien in plaats van exclusie. Hij onderstreept verder dat de Kerk zich niet wil voegen in het koor van onheilsprofeten, maar actief wil zoeken naar de kiemen van het nieuwe, dat ook in de Mediterranee groeien kan en groeien moet.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws