22 procent van Belgische jongeren is katholiek

Maar bijna nergens is de zondagspraktijk zo laag.
22/03/2018 - 17:01
Katholieke jongeren tijdens het pausbezoek in Birmingham
Katholieke jongeren tijdens het pausbezoek in Birmingham © Philippe Keulemans

Europese jongeren tussen 16 en 29 jaar zijn steeds minder vaak gelovig. Meer dan de helft van de Europese jongeren noemt zich ongelovig. Tegelijk is het onderscheid tussen de verschillende landen op het vlak van geloofsbeleving heel groot. Dat zijn de twee belangrijkste conclusies van een Europees onderzoek van hetInstitut catholique in Parijs en de katholieke Universiteit van St Mary in het Engelse Twickenham, naar aanleiding van de presynode van deze week in het Vaticaan. Volgens de studie is 22 procent van de Belgische jongeren katholiek. Daarvan woont slechts 2 procent regelmatig een eucharistieviering bij. In bijna geen enkel ander Europese land is de geloofspraktijk zo laag.

Minder dan 30 procent bidt nog af en toe

65 procent van de Belgische jongeren tussen 16 en 29 jaar noemt zich ongelovig. Slechts in zes landen is het aantal ongelovige jongeren nog hoger, met als koploper Tsjechië (91 %), Estland (80 %), Zweden (75 %) en Nederland (72 %). Volgens de studie in 21 Europese landen en Israël is de groep jongeren zonder geloof het laagst in Israël (1 %), Polen (17 %) en Litouwen (25 %).

In Europa zijn er minder jonge christenen, maar zij zijn meer betrokken. Institut Catholique

70 procent van de Tsjechen en bijna 60 procent van de Britten, Spanjaarden, Nederlanders en Belgen wonen nooit een religieuze dienst bij. 80 procent van de Tsjechische jongeren en 70 procent van de Zweden, Denen, Esten, Nederlanders, Fransen en Noren bidt nooit.

Kerkpraktijk

In 12 van de 22 landen identificeert zich meer dan de helft van de jongeren met geen enkele godsdienst. Maar In een aantal landen, vooral in Oost-Europa, ligt de geloofspraktijk bij jongeren die wel gelovig zijn hoog. 24 procent van de Tsjechische katholieke jongeren gaat wekelijks naar de eucharistie. Ook in Polen, Israël, Portugal en Ierland gaat meer dan een op tien jongeren wekelijks naar de eucharistie.

Volgens de onderzoeker Stephen Bullivant van Twickenham is de oorzaak daarvan niet te zoeken in familietradities of culturele nostalgie. Als je in de twintig bent en nog steeds elke zondag naar de kerk gaat, dan ga je daarmee tegen de stroom in. Het betekent dat je op zoek bent naar verdieping. De kleine groep jongeren die nog naar de kerk gaat voelt zich sterker geëngageerd en zij voelen zich juist gemotiveerd omdat zij niet met de hoop meedoen. Het onderzoek maakt nog duidelijk dat bijeenkomsten zoals de Wereldjongerendagen of de ontmoetingen van Taizé jongeren samenbrengen en hen sterken in het geloof. Jonge katholieken voelen zich daardoor over de landsgrenzen heen met elkaar verbonden.

Bron: La Croix/Church Times/Christian Today