30.000 jongeren op festival in Medjugorje

Onder meer de getuigenissen van een verminkte soldaat en een succesvolle voetbaltrainer maakten veel indruk.
31/07/2023 - 14:08
Medjugorje
Medjugorje © Medjugorje

Tienduizenden jongeren uit 71 landen hebben de voorbije vier dagen deelgenomen aan het 31ste jeugdfestival in Medjugorje. Pater Zvonimir Pavicic, de verantwoordelijke voor het bedevaartsoord, vroeg hen om een leven te leiden met God als gids en bondgenoot. Tijdens de slotwake van zaterdagavond had de bisschop van Mostar-Duvanje, Petar Palic, ook al gezegd dat leven volgens Gods prioriteiten niet alleen een goede, maar ook de beste keuze is. 

Medjugorje is een van de grootste bedevaartsoorden ter wereld en staat bekend om de meldingen van Mariaverschijningen die er al sinds 1981 plaatsvinden. Maar omwille van de veelvoud van de verschijningen en hun soms theologisch dubieuze karakter blijft de katholieke Kerk tot op vandaag weigeren om de authenticiteit van de inhoud van die boodschappen te erkennen. 


Winnend team met de hulp van God 

Meest indrukwekkend tijdens de vierdaagse bijeenkomst waren de getuigenissen van de trainer van het Kroatische nationale voetbalteam, Zlatko Dalic, en een militair die tijdens de Balkanoorlog beide armen en een been verloor. Als gevolg van een explosie lag hij geruime tijd in coma en werd hij blind en slechthorend.

De Kroatische officier vergeleek zijn leven met dat van de Bijbelse figuur Job. 

De bekende Kroatische voetbaltrainer Zlatko Dalic moedigde jongeren aan om hun eigen doel in het leven te zoeken, onderweg nooit op te geven en om ondanks alle obstakels op God te vertrouwen en te getuigen van hun geloof. De coach van de vicewereldkampioen van 2018 getuigde nog dat hij alles wat hij heeft bereikt in het leven, waaronder de successen met de Kroatische voetbalploeg, heeft te danken aan God en zijn familie. Hij vertelde ook nog hoe hij als kind is opgegroeid in de buurt van een franciscaans klooster en hoe zijn moeder van kindsbeen af het geloof in zijn leven heeft geïmplanteerd.

Bron: Kathpress.at