3.200 KSA’ers op zoek naar ‘Stad X’

De tweejaarlijkse tocht, die voor de 30ste keer plaatsvindt, is voor veel KSA’ers het absolute hoogtepunt van hun tijd bij de jeugdbeweging.
11/04/2023 - 14:39
De tweejaarlijkse Joepie-tocht is voor de meeste KSA’ers een van de hoogtepunten van hun tijd bij de jeugdbeweging
De tweejaarlijkse Joepie-tocht is voor de meeste KSA’ers een van de hoogtepunten van hun tijd bij de jeugdbeweging © KSA

Ruim 3.200 14- tot 16-jarigen zijn sinds vandaag 11 april tot en met vrijdag 14 april 2023 op zoek naar de Stad X. Zij worden op vanmorgen op 11 verschillende onbekende startplaatsen gedropt en trekken daarna in groepjes op tocht naar een voorlopig nog onbekende gemeenschappelijke eindplaats. In die vier dagen leggen zij een traject af van ca. honderd kilometer, terwijl de mysterieuze Stad X tot op het laatste moment voor hen onbekend blijft.


Unieke ervaring

Onderweg kunnen de jongeren rekenen op de gastvrijheid van mensen om te slapen en een eigen potje koken. Maar de tocht is vooral een unieke ervaring waarbij zij gedurende vier dagen met vrienden op pad zijn. Aangewezen zijn op tochttechnieken en samen op weg gaan, is al een unieke combinatie. Maar de succesformule van Joepie zit hem in de solidariteit die we voelen als we op weg zijn. De gastvrijheid die de stappers ervaren als ze een slaapplaats zoeken ergens in Vlaanderen, maakt zo een initiatief mogelijk, zegt Benjamin Verhegge, algemeen coördinator van KSA.

Als afsluiter mogen ze de loodzware benen losgooien in een spetterende slotshow in de mysterieuze Stad X. Joepie is geen wedstrijd met winnaars en verliezers. Het is een grote uitdaging om gepakt en gezakt honderd km af te leggen in vier dagen. Om dat als groep met z’n allen tot een goed einde te brengen, is een overwinning op zich, onderstreept Benjamin Verhegge.

Lees meer over de Joepie 30 en over KSA