4 religieuze expo's die een bezoekje meer dan waard zijn

Van Brugge tot Luik: met onze tips voor interessante religieuze tentoonstellingen doorkruis je het hele land. Laat het slechte weer je niet stoppen.
02/01/2024 - 15:05
DIERIC BOUTS. Beeldenmaker
DIERIC BOUTS. Beeldenmaker © Museum M Leuven

Beeldenmakers openen nieuwe horizonten 

Dieric Bouts (ca. 1410-1475) is een van de belangrijkste Vlaamse meesters, in één adem te noemen met Jan Van Eyck en Rogier Van der Weyden. Toch was hij geen romantisch genie of briljant uitvinder, hij was een beeldenmaker. Hij schilderde wat van hem verwacht werd en excelleerde daarin. Daarom confronteert museum M Dieric Bouts met beeldenmakers van vandaag: sportfotografen, filmmakers, game-ontwikkelaars. Verrassing verzekerd. 

Hemel en aarde bewegen
Hemel en aarde bewegen © PARCUM, Myriam Rispens

Foto's van processies in Vlaanderen

In Vlaanderen en België trekken jaarlijks tientallen processies door de straten. Na twaalf jaar in Parijs te hebben gewoond, werd fotografe Myriam Rispens bij terugkomst in België getroffen door het voortleven van de religieuze tradities in de dorpen. Al dertien jaar trekt ze rond, speurend naar processies en de bijhorende huisaltaartjes. Haar beeldarchief bevat vandaag meer dan 7.000 foto’s van processies. Uit haar foto’s spreekt een grote tederheid voor de mensen die hemel en aarde bewegen om deze tradities in stand te houden. De tentoonstelling toont een selectie van de meest sprekende foto's.

The Quintet of the Astonished (2000), Bill Viola, geïnspireerd door De doornenkroning van Christus van Jheronimus Bosch (ca. 1510)
The Quintet of the Astonished (2000), Bill Viola, geïnspireerd door De doornenkroning van Christus van Jheronimus Bosch (ca. 1510) © Foto Kira Perov, Bill Viola Studio

Videokunst die vertraagt en verwijst naar de eeuwigheid

In Luik kan je nog tot april 2024 gaan kijken naar de eerste grote overzichtstentoonstelling in België van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola (°1951). Een aanrader voor wie van moderne kunst en spiritualiteit houdt. Spiritualiteit is op verschillende manieren aanwezig in het werk van Viola. Soms als een expliciete religieuze verwijzing. Andere keren via existentiële thema’s als geboorte en dood, veroudering, lijden, wedergeboorte, verrijzenis, transformatie, grenzen en overgang, zondvloed. Ten slotte, subtieler maar uiteindelijk nog indringender, door het rommelen met onze beleving van de tijd. Het zijn kunstwerken die niet altijd spreken over spiritualiteit, maar ons wel dwingen om zelf stil te vallen en te gluren tussen de kieren van de eindige tijd, of er daar iets van eeuwigheid is.

Museum Sint-Janshospitaal
Museum Sint-Janshospitaal © Musea Brugge

Oud en nieuw in verrassend contrast

Het Museum Sint-Janshospitaal in Brugge werd nog maar pas helemaal vernieuwd. In het decor van een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa gaan oud en nieuw de confrontatie aan. Naast topstukken van de Vlaamse primitief Hans Memling ontdek je er verrassende hedendaagse kunstwerken van artiesten als Berlinde De Bruyckere en Patricia Piccinini. Je maakt je bezoek compleet met een kijkje in de oude hospitaalapotheek, een authentiek 17e-eeuwse interieur van de zusters-apothecaressen.