500 senioren voeren actie voor betaalbaar pensioen

Senioren uit heel Vlaanderen hielden zaterdagmorgen in het station van Antwerpen een opmerkelijke actie voor leefbare pensioenen en betaalbare zorg.
01/10/2016 - 15:32
© Wereldsolidariteit

Een 500-tal senioren heeft zaterdagmorgen in het Centraal Station van Antwerpen op de tonen van Waka Waka van Shakira een flashmob georganiseerd voor de internationale dag voor ouderen. De ludiek actie, op initiatief van Wereldsolidariteit en de ouderenbeweging Okra, wordt aandacht en een engagement gevraagd voor een leefbaar pensioen en betaalbare zorg voor alle ouderen wereldwijd.

De senioren waren uit alle Vlaamse provincies naar het Centraal Station afgezakt. Zij hielden er de verbaasde omstanders minutenlang in de ban met een lijndans. Jaklien Broeckx, woordvoerder van Wereldsolidariteit: Deze blitzactie bekroont onze campagne in samenwerking met de seniorenorganisatie Okra trefpunt 55+ voor een pensioen en betaalbare zorg voor iedereen. In 2050 zijn er wereldwijd 2 miljard zestigplussers, een vijfde van de wereldbevolking. Wereldwijd stijgt de levensverwachting dankzij betere voeding en toegankelijke gezondheidszorg, maar ook hygiëne, gezinsplanning en vaccinatie.

© Wereldsolidariteit

Helft pensioengerechtigden wereldwijd heeft geen pensioen

Belgen kunnen dankzij een uitgekiend pensioenstelsel van hun oude dag genieten, zegt Broeckx. 48 procent van de pensioengerechtigden wereldwijd heeft geen pensioen. Elders is het te laag om van te leven. 46 procent van de ouderen kampt met ziekte of een fysieke handicap. Deze flashmob en onze campagne moeten dit onder de aandacht brengen en ertoe bijdragen dat deze uitdagingen voor ouderen hun verdiende plaats krijgen bij onze ontwikkelingssamenwerking. Met deze ludieke actie vragen wij aan de Belgische overheid om vanuit de ervaring en expertise van ons land met vergrijzing ook wereldwijd een voortrekkersrol te spelen.

Bangladesh – België

Ook aan de andere kant van de wereld, in Bangladesh, wordt de Internationale dag van Ouderen gevierd, op initiatief van gezondheidsorganisatie GK of geneeskunde voor het volk. Andre Kiekens, directeur van Wereldsolidariteit: “Onze partnerorganisatie GK, een pionier op vlak van betaalbare gezondheidszorg voor iedereen, wil ook daar de zorg voor ouderen op de agenda zetten. Door in haar eigen werking ouderen een stem te geven. Geïnspireerd door een wederzijdse uitwisseling wil GK -zoals OKRA - een beweging zijn met, voor en door ouderen. De Bengaalse organisatie wil sterk de zelfstandigheid van ouderen bevorderen in de gemeenschap waar ze wonen. Omdat dit goed is voor de gezondheid en de kwaliteit van leven. Zo kunnen ouderenwerkingen over de grenzen heen elkaar versterken.”