70 Poolse motards op bedevaart houden halt in Antwerpen

De groep was op de terugweg van Normandië, waar ze betekenisvolle plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog bezochten. Er reizen ook twee priesters mee.
29/08/2024 - 14:00
De leden van de Katyn Motorcycle Rally Association woonden de mis bij en sloegen hun tenten op in de tuin van het klooster.
De leden van de Katyn Motorcycle Rally Association woonden de mis bij en sloegen hun tenten op in de tuin van het klooster. © Erik De Smet

Op het parkeerterrein van het klooster stonden hun blinkende moto’s (Honda, Kawasaki, BMW) netjes naast elkaar, de motards zaten evenwel in de mis. Het bleek een wat vreemd beeld: een kerk vol stoere binken met op hun rug de kleurige emblemen van de club. Die club heet (in het Engels vertaald) de International Katyn Motorcycle Rally Association. De naam verwijst naar Katyn in Rusland, waar in 1940 ruim 4.400 Poolse officieren vermoord werden door Stalins geheime dienst.  

 Voor ons gaan vaderlandslievendheid en katholiek geloof samen.

Op het einde van de mis draaiden allen zich naar de icoon van Onze-Lieve-Vrouw van Czstochowa en bezongen ze met luide stem de Moeder Gods, koningin van Polen. Daarna volgde een voedzaam maal, geserveerd door de broeders. In de tuin hadden de bikers hun tentjes opgesteld. De groep motards wordt begeleid door twee Poolse priesters, onder wie een kapucijn, ook op de motor. 

De motards sloegen hun tenten op in de tuin van het klooster.
De motards sloegen hun tenten op in de tuin van het klooster. © Erik De Smet

Voorzitter Bronisław Biel vertelt ons dat ze sinds 2001 elk jaar een bedevaart vanuit Polen naar Katyn organiseren. Daarbij bezoeken ze plaatsen die verband houden met de geschiedenis van Polen in het oosten. De routes liepen onder meer door Rusland, Oekraïne, Litouwen, Letland, Estland en Finland. ‘Voor de mensen onderweg is de aankomst van zo’n honderd motoren altijd indrukwekkend. We spraken met de afstammelingen van mensen die tijdens de oorlog zijn vermoord. Het is een stuk van onze geschiedenis. Velen onderweg zijn diep onder de indruk, ook de Russen. Wanneer je naar het oosten reist, merk je dat het katholieke geloof er nog dieper is dan het onze.’ 

Twee priesters reizen mee

Vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kunnen de motorrijders niet meer naar Katyn en Kharkov. Al in 2021 lukte het door de coronapandemie niet meer de grenzen over te steken. Het alternatief: richting westen. Dit jaar trokken ze naar de landingskusten in Normandië en volgden ze het spoor van de geallieerden, onder wie een aantal Poolse eenheden. 

‘We leggen elke dag 350-400 kilometer af, maar soms duurt dat zes tot acht uur met een colonne van 70 motoren en twee bestelwagens. Een verplicht onderdeel elke dag is de Heilige Mis en het bezoeken van nationale gedenkplaatsen, waar we kransen leggen, kaarsen branden en hulde brengen aan de gevallenen. In België bezochten we Ieper, Tielt en de Poolse begraafplaats. Voor ons gaan vaderlandslievendheid en katholiek geloof samen. We stoppen ook bij religieuze plaatsen en daarom hebben we aalmoezeniers mee. Ze begeleiden de groep als vrienden en mede-bikers.’. (EDS)

Meer nieuws

Portret Anselm Grün op groene achtergrond

Benedictijn Anselm Grün verkocht wereldwijd ruim 14 miljoen boeken en werd in meer dan 30 talen vertaald. Ruim 1.000 fans kwamen naar de huldiging.

Duitser Jeremias Schröder voor zijn abdij in Sankt-Ottilien.

Schröder wordt in december pas 60 en was totnogtoe abt in Sankt-Ottilien in Eresing, Duitsland. Hij volgt Amerikaan Gregory Polan op.

Geert Morlion

Morlion (70) is nu deken van Kortrijk. Hij volgt monseigneur Dirk Smet op, die bij het bereiken van de leeftijd van 75 jaar eervol ontslag kreeg.

Paus Franciscus spreekt de bisschoppensynode over jongeren, geloof en roeping toe.

De 15 maken deel uit van een groep van 80 die reageerden op een oproep. De ontmoeting zal op hun verzoek in alle discretie plaatsvinden.

Paus Franciscus spreekt op 12 september de autoriteiten en het middenveld toe in Singapore

De oproep van de paus is opmerkelijk gezien de nauwe relatie van Singapore met China en de neutrale positie van China in de oorlog in Oekraïne.

De Oekraïense Grieks-katholieke bisschop Hryhoriy Komar op het Internationaal Eucharistisch Congres 2024 in Ecuador

Het congres heeft als thema 'broederschap heelt de wereld'. De Oekraïense bisschop Komar getuigde over de kracht van de eucharistie in oorlogstijd.