8.000 vrijwilligers Vredeseilanden halen half miljoen euro op

Met de campagne van dit jaar trok Vredeseilanden de kaart van de boeren, die er steeds vaker de brui aan dreigen te geven.
21/01/2017 - 10:00
8.000 vrijwilligers steunden de campagne van januari 2017
8.000 vrijwilligers steunden de campagne van januari 2017 © Vredeseilanden

In het campagneweekend is goed 500.000 euro ingezameld, zegt Jelle Goossens van VredeseilandenDat is aanzienlijk beter dan vorig jaar, toen wij door de zware sneeuwval en het barslechte weer een teleurstellend resultaat behaalden. Ruim 8.000 mensen hebben onze actie als vrijwilliger ondersteund. De inzet van onze vrijwilligers was fenomenaal.

Steeds meer boeren geven er de brui aan en weinig jongeren kiezen voor een toekomst in de landbouw. Jelle Goossens, Vredeseilanden

Met de campagne van dit jaar en de slogan: Oei, de boeren zijn bijna op vroeg Vredeseilanden aandacht voor de crisis in de landbouwsector. Jelle Goossens: Wij stellen vast dat steeds meer boeren stoppen. Anderzijds zien jongeren zowel hier als in het Zuiden een toekomst in de landbouw niet langer zitten. Daardoor stijgt in de hele wereld de leeftijd van boeren naar 60 jaar, of ze in België, Senegal of Vietnam wonen.

Boeren dragen alle risico's van onze voedselproductie en krijgen bovendien de prijsdruk van heel de keten op zich. Jelle Goossens.

Van landbouwbeleid naar voedselbeleid

Vredeseilanden vraagt extra inspanningen om dit beroep opnieuw aantrekkelijk te maken. Maar dat is ook de verantwoordelijkheid van hele voedingssectoren en al wie winst maakt in de voedselverkoop, zegt Jelle Goossens. Bij slechts weer of andere crisissen mag de last daarvan niet telkens bij de boeren terechtkomen. Vredeseilanden is ervan overtuigd dat een systeem om de risico’s beter te spreiden op lange termijn zowel voor hier als in het Zuiden de enige mannier is om de voedselproductie veilig te stellen. Met boeren, voedingsbedrijven en consumenten moet ervoor gezorgd worden dat de toeleveringsketens transparant, eerlijk en milieuvriendelijk worden.

Bron: Vredeseilanden