Aartsbisschop van Reims pessimistisch over toekomst Frankrijk

Aartsbisschop Éric de Moulins de Beaufort, de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, vreest dat Frankrijk een samenleving zonder hoop wordt.
03/06/2021 - 11:00
Mgr. Eric de Moulins-Beaufort
Mgr. Eric de Moulins-Beaufort © aartsbisdom Reims

Terwijl een deel van de katholieke geloofsgemeenschap in Frankrijk nog in shock verkeert na de gewelddadige aanval van een groep linkse antiklerikalen tegen senioren en kinderen die afgelopen weekend deelnamen aan een processie in Parijs, heeft de aartsbisschop van Reims zich in Rome pessimistisch uitgelaten over de toekomst van een seculier en grotendeels onchristelijk geworden Frankrijk. Aartsbisschop Éric de Moulins d’Amieu de Beaufort, de voorzitter van de Franse Bisschoppenconferentie (CEF),formuleerde zijn bedenkingen tijdens een eucharistieviering - de zogeheten Mis voor Frankrijk - in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, die werd bijgewoond door Franse medewerkers van Romeinse curie en de ambassades van Frakrijk in Italië en bij de Heilige Stoel.

Westerse samenlevingen zijn  almaar meer samenlevingen van frustratie geworden die rechten vergaren tegen een achtergrond van wrok. Mgr. de Moulins d'Amieu de Beaufort.

Frankrijk was in het verleden ongetwijfeld de plaats van enorme vooruitgang, vooral dan door de uitbouw van een samenleving van vrijheid en gelijkheid. Maar dat momentum is voorbij en wij zijn collectief niet meer zeker ervan dat het morgen beter zal zijn dan vandaag. De Franse kerkleider klaagde het naïef vooruitgangsdenken en de zelfgenoegzaamheid aan van het geseculariseerde en grotendeels gedechristianiseerde Frankrijk van vandaag, dat collectief niet langer wil geloven dat er iets beters kan komen van elders, laat staan van boven. Tegelijk vroeg hij christenen om niet gefrustreerd te raken en een rol te blijven spelen in de samenleving. Het blijft de missie van diegenen die de genade van het geloof bezitten om de vreugde en de  hoop te blijven uitdragen. Zo kunnen zij hun hoop omzetten in energie ten dienste van steeds meer welzijn voor allen.

Bron: La Croix/Kathpress.at