Aartsbisschop wil Marshallplan voor Haïti

Aartsbisschop Pierre-André Dumas roept de internationale gemeenschap op de bevolking van Haïti te steunen.
25/06/2023 - 11:00
Bisschop Pierre-André Dumas van Anse-à-Veau et Miragoâne in Haïti.
Bisschop Pierre-André Dumas van Anse-à-Veau et Miragoâne in Haïti. © Wikipedia

Pierre-André Dumas, de aartsbisschop van Anse-à-Veau-Miragoâne, zegt dat de wereld al veel te lang wegkijkt van de humanitaire crisis in zijn land. 

Volgens UNICEF is het land in de greep van het geweld van gewapende bendes, cholera en de gevolgen van de klimaatverandering. Geweld en ontvoering behoren er tot de orde van de dag. Naar schatting 5 miljoen inwoners moeten een dagelijkse strijd voeren tegen honger en onzekerheid. Tot overmaat van de ramp waren er recent ook nog overstromingen en nieuwe aardbevingen. 165.000 mensen zijn intern ontheemd. Velen proberen per boot te vluchten om aan de dagelijkse ontberingen te ontkomen.

Wij kunnen niet langer blijven wegkijken van het lijden van de bevolking, zegt aartsbisschop Dumas. Gewapende benden blijven elkaar bevechten met aanslagen en ontvoeringen. Aartsbisschop Pierre-André Dumas: Te midden van deze dramatische situatie heeft de Kerk ervoor gekozen om zich te blijven inzetten voor de vrede en om de hongerige en de lijdende bevolking te blijven ondersteunen. Volgens de kerkleider raakt Haïti steeds verder verwijderd van de vrede en het herstel van de orde, terwijl de nationale politici er niet eens in slagen om met elkaar in dialoog te gaan. Daarom is de steun van de internationale gemeenschap onontbeerlijk.

Bron: Vaticannews.va