Abt-generaal trappisten legt taak neer wegens gezondheidsprobleem

Abt-generaal Eamon Fitzgerald vraagt de leiding van de trappistenorde om zo snel mogelijk een opvolger te benoemen wegens gezondheidsproblemen.
30/11/2021 - 13:39
De abt-generaal Fitzgerald van de trappisten bij paus Franciscus
De abt-generaal Fitzgerald van de trappisten bij paus Franciscus © Vatican Media

Eamon Fitzgerald, de generale overste van de trappisten, heeft aan de Centrale Commissie van zijn orde gevraagd hem zo snel mogelijk van zijn post te ontheffen. Hij doet dat dringende verzoek wegens de ernstige gezondheidsproblemen waarmee hij te kampen heeft. Fitzgerald werd in 1945 in het Ierse Dublin geboren en staat al sinds 2008 aan het hoofd van de trappistenorde. Als abt-generaal draagt hij ook de eretitel van aartsabt van Citeaux, het moederklooster van de cisterciënzerorde in Frankrijk. 

Aanvankelijk was gepland dat de Ierse abt-generaal zijn ontslag zou aanbieden voor het kapittel van 2020. Maar die samenkomst met oversten van trappistenabdijen uit de hele wereld werd wegens de coronapandemie uitgesteld. Volgens de plannen is er volgend jaar een kapittel in twee delen in Assisi, waarop een nieuwe abt-generaal wordt verkozen. De eerste zitting vindt plaats van 6 tot 18 februari 2022. Broeder Eamon Fitzgerald vraagt nu dat hij zijn bestuurstaken zo snel mogelijk mag neerleggen.

Bron: Trappisten/KNA