Alexianen Tienen krijgen internationale erkenning

De psychiatrische kliniek in Tienen heeft het internationaal NIAZ-Qmentum-kwaliteitslabel behaald.
09/08/2019 - 11:56

De psychiatrische kliniek Alexianen in Tienen heeft, 4 jaar na de deelaccreditatie voor de afdeling verslavingszorg, nu ook voor alle 5 gespecialiseerde afdelingen een accreditatielabel van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) behaald. Het internationale kwaliteitslabel staat garant voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

Een team van auditoren bezocht in juni gedurende vier dagen de instelling en bestudeerde de werking, zowel op het vlak van de organisatie als de patiëntenzorg. In totaal werden meer dan 600 criteria onderzocht, met betrekking tot doelgroepgerichtheid, de toegankelijkheid en de veiligheid van de zorg, de arbeidsomstandigheden, een cliëntgerichte zorgverlening, effectiviteit en efficiëntie. Voor alle criteria werden voortreffelijke resultaten behaald. In totaal werd aan 690 van de 707 normcriteria voldaan, een score van 97,6 %.

Medewerkers vormen het logo
Medewerkers vormen het logo © Alexianen Tienen

De psychiatrische kliniek biedt gespecialiseerde zorg voor eetherstel, verslavingszorg, ouderenpsychiatrie, jeugdpsychiatrie en algemene psychiatrie.

De psychiatrische kliniek kreeg in 2015 al als eerste Vlaamse kliniek internationale erkenning voor de afdeling verslavingszorg. Daarna werd niet stilgezeten. Zo werd ervoor gezorgd dat de patiënt en zijn familie nauwer betrokken worden bij patiëntveiligheidsthema’s, werden extra veiligheden ingebouwd opdat de juiste medicatie op het juiste moment bij de juiste patiënt terechtkomt, en werden suïcidepreventie, valpreventie en zorgcommunicatie verbeterd.

Volgens Gust Rector, algemeen directeur van de Alexianen Zorggroep Tienen, zijn de kwaliteit en veiligheid de voorbije jaren sterker op de voorgrond geplaatst en werden ze nog meer geïntegreerd in het zorgverleningstraject. Dit label is de bevestiging van de expertise die het team van 300 medewerkers van de kliniek dagelijks inzet, maar ook van de inzet van de patiënten. 

De organisatie Broeders van Liefde beheert in België 15 psychiatrische centra. Koen Oosterlinck, gedelegeerd bestuurder van de groep Broeders van Liefde: We zijn trots op wat de Alexianen Zorggroep Tienen bereikte. Deze erkenning stelt ons ook in staat om opgedane kennis te delen binnen onze organisatie. Het NIAZ-accreditatietraject is namelijk ook lopende in onze andere voorzieningen.

Bron: Alexianen Zorggroep Tienen