Anglicaanse Kerk luidt de alarmklok over armoede in Engeland

De Church of England, de Anglicaanse Kerk in Engeland, waarschuwt dat Groot-Brittannië zware tijden tegemoet gaat.
04/12/2017 - 20:42
De vlag van de Europese Unie
De vlag van de Europese Unie © EU

De Church of England, de Engelse anglicaanse Kerk, waarschuwt ervoor dat het aantal armen, waaronder een grote groep kinderen, in Engeland de afgelopen vier jaar dramatisch is toegenomen. Bovendien zal dat aantal door de brexit en enkele overheidsmaatregelen nog sterker toenemen. Volgens de Joseph Rowntree Stichting zijn er vorig jaar 400.000 Engelse kinderen en 300.000 gepensioneerden in armoede bijgekomen. De afgelopen vier jaar is de armoede voor het eerst in 20 jaar bij beide groepen gestegen, zegt de Church of England.

Deze cijfers over de stijgende armoede de voorbije vijf jaar zijn bijzonder verontrustend en dreigen ook onze gezondheid en de solidariteit aan te tasten, reageert bisschop Paul Butler van Durham. Bij eenoudergezinnen steeg de armoede met 46 procent, bij grote gezinnen met 39 procent. Bij de gepensioneerden is de armoede vorig jaar met 16 procent gestegen, bij kinderen zelfs met 30 procent.

Een meerderheid van de Britten gewonnen is vandaag  voor een nieuw referendum over de brexit, slechts 34 procent is ertegen gekant. Daily Mail

De waarschuwing van de Engelse anglicaanse kerkleiders valt samen met de onderhandelingen met de EU over de brexit. Volgens een recente enquêtekrijgen de Britten bij die scheiding een veel te hoge rekening gepresenteerd door de zwakke houding van premier Theresa May. De kosten worden door Engelse kranten geschat op 50 biljoen pond. Vier op tien Britten is niet bereid om voor dat handelsakkoord een pond neer te leggen. Volgens een enquête van de The Mail on Sunday beschouwt 43 procent van de Britten de EU als de grote winnaar van de onderhandelingen. Slechts 16 procent vindt dat Engeland een goede zaak doet. 38 procent van de Britten is gewonnen voor een harde brexit en 28 procent wil gewoon lid blijven van de EU.

Bron: Christian Today/Daily Mail