Architectenbureau geeft kapel tweede leven

Een Limburgs architectenbureau gaf een kapel in Sint-Truiden een remake, waarin oud en nieuw creatief worden verzoend.
24/08/2016 - 15:56
© architectenbureau Klaarchitectuur

De komende tien jaar worden in het bisdom Hasselt zo’n tweehonderd Limburgse kerken herbestemd. Dat is al het geval met de 16de-eeuwse kapel De Waterhond in Sint-Truiden. Het architectenbureau Klaarchitectuur gaf de kapel een originele, moderne invulling en herbestemde de kapel als modern kantoor. Klaarchitectuur investeerde 600.000 euro in de kapel: Wij kunnen niet alle kerken herbestemmen als culturele centra of musea. Het nieuwe Hagelwit kubuscomplex geeft 16de-eeuwse kapel een tweede leven.

© architectenbureau Klaarchitectuur

Knipoog naar het verleden

Gregory Nijs en Nadia Jottard, respectievelijk architect-zaakvoerder en manager van het Truiense architectenbureau, werden in 2014 naar eigen zeggen verliefd op het gebouw. Nu, twee jaar later, neemt hun architectenbureau z’n intrek in het gerestaureerde pand. Gregory Nijs: We hebben de schil van dit historische gebouw gerespecteerd, maar er een architecturale beleving aan toegevoegd. In het midden installeerden we een hagelwit kubuscomplex, dat je volledig kan demonteren. Zo hoef je enkel de kantoorruimte zelf intensief te verwarmen, en moet je niet het volledige gebouw isoleren. Bovendien behoud je de grandeur van het gebouw.

Als je binnenkomt proef je in een oogopslag de historie.

De voormalige kapel is ingekleed met onder meer een nieuw altaar, een tabernakel in kruisvorm en een Mariabeeld, als knipoog naar het verleden. Het nieuwe hoofdkwartier weerspiegelt zo onze visie: een eigenzinnig ontwerp, vanuit ogenschijnlijke eenvoud.

© architectenbureau Klaarchitectuur

Open huis

De verantwoordelijken van het architectenbureau willen de gerestaureerde kapel niet alleen als kantoor voor zichzelf benutten. Met een duidelijke lijn en een helder design dat binnen en buiten met elkaar verzoent, heeft Klaarchitectuur een duidelijk doel voor ogen: een gebouw perfect laten harmoniëren met zijn omgeving. In het nieuwe kantoor is ruimte voor een 10-tal mensen. Maar wij zetten ook de deuren open voor externen. Bezoekers of verenigingen bijvoorbeeld, die op een bijzondere locatie willen vergaderen, tentoonstellen of een concert of receptie geven.