Argentijnse moeder-overste nam haar taak te letterlijk ter harte

Volgens de ongeschoeide karmelietessen hield hunmoeder-overste een heus schrikbewind erop na in haar klooster.
20/02/2021 - 12:29

Luisa Toledo, de moeder-overste die met harde hand het klooster van ongeschoeide karmelietessenin het Argentijnse Nogoyá leidde, is deze week ook in beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Parana achtte haar schuldig aan onwettige vrijheidsbeneming met geweld en bedreiging van minstens twee kloosterzusters. Toen de kerkleiding van de wanpraktijken op de hoogte werd gebracht, werd de overste uit het klooster gezet.

De overste haalde het nationale nieuws toen een van de moegetergde zusters uit het klooster wist te ontsnappen en in september 2016 getuigde hoe zij daar in een kloostercel werd opgesloten, voortdurend berispt en geslagen werd en zelfs stevige lijfstraffen kreeg. Volgens een van de verhalen in de Argentijnse media vertelde de overste aan haar zusters dat een zweep goed droog moet zijn om des te harder ermee te kunnen slaan. Zij maakte haar medezusters ook wijs dat hoe meer pijn zij zichzelf toebrachten, des te dichter ze bij God zouden zijn.

Volgens de getuigenissen werden de zusters blootgesteld aan de kou, werden ze dagenlang opgesloten in cellen en soms een week lang gekneveld. Ze verplichtte hen ook om elkaar op de billen te slaan en soms werden zij gedwongen om met hun tong een kruisteken te vormen op de vloer. De deuren van de kloostercellen werden door de moeder-overste met een hangslot vergrendeld. Zelfs voor de begrafenisplechtigheid van hun ouders mochten de  karmelietessen het klooster niet verlaten.

Bron: Religion Digital