Arthus-Bertrand maakt foto’s voor de paus

De Franse fotograaf Arthus-Bertrand liet zijn foto’s graag gebruiken om de oproep voor een mentaliteitsverandering en voor het milieu te ondersteunen.
16/12/2018 - 12:05
Laudato Si' met foto's van de Franse fotograaf Arthus-Bertrand
Laudato Si' met foto's van de Franse fotograaf Arthus-Bertrand © Vatican Media

De Italiaanse uitgever Rizzoli brengt in samenwerking met de Libreria Editrice Vaticana een unieke uitgave op de markt van paus Franciscus' groene encycliek Laudato Si’. De tekst wordt geïllustreerd met prachtige foto’s van de Franse fotograaf en milieuactivist Yann Arthus-Bertrand. Volgens Rizzoli moet dat alle lezers aanmoedigen om de oproep van de paus tot zorg voor de planneet sterker ter harte te nemen.

Arthus-Bertrand is intussen 72. Hij bracht vrijwel zijn hele leven achter een cameralens door. Internationaal raakte hij bekend als fotojournalist en documentairemaker. Hij is ook lid van de Academie voor Schone Kunsten van het Institut de France en ging in samenwerking met de UNESCO en regisseur Luc Besson met het project De Aarde van boven - Inventaris van de mooiste landschappen ter wereld van start.

Arthus-Bertrand is een zelfverklaarde atheïst. In een interview met het Italiaanse katholieke persagentschap SIR zegt hij dat hij graag toestemming gaf om zijn foto’s te gebruiken uit waardering voor de grote moed waarmee paus Franciscus de zorg voor het milieu wereldwijd bepleit. Geestelijke leiders kunnen volgens hem over onderwerpen zoals het milieu en ecologie veel vrijmoediger spreken dan politici die afhankelijk zijn van hun electorale achterban en daardoor vaak slechts een visie op korte termijn verdedigen. Zelfs een wetenschappelijke revolutie kan ons niet van de opwarming van de aarde redden. In de natuur bestaat geen onbeperkte groei. Ik deel de visie van de paus dat wij nood hebben aan een spirituele revolutie.

Bron: SIR/Vaticannews.va