Australische antidiscriminatiewet zorgt voor discussie

Volgens specialisten is het Australische wetsvoorstel dat discriminatie op basis van geloof moet bestraffen strijdig met het internationale recht.
14/12/2021 - 15:51
De Australische premier Scott Morrison
De Australische premier Scott Morrison © Wikipedia

Het wetvoorstel van de Australische regeringscoalitie van premier Scott Morrison, dat discriminatie op basis van geloofsovertuiging wil beletten en gewetensvrijheid wil beschermen, krijgt felle kritiek in de mensenrechtencommissie omdat het in zijn huidige vorm op zijn beurt een rechtvaardiging kan zijn voor andere vormen van discriminatie. Het zou ook strijdig zijn met het internationale recht omdat het ervoor zorgt dat de godsdienstvrijheid voorrang krijgt op andere rechten. De wet wil juist beletten dat Australiërs omwille van hun geloofsovertuiging worden gediscrimineerd of het recht op gewetensvrijheid wordt ontzegd.

De Australische hoogleraar grondwettelijk recht George Williams wijst erop dat de gewetensvrijheid volgens de huidige wet slechts kan ingeroepen worden door gelovigen, maar niet door mensen zonder een uitgesproken geloofsovertuiging. Bovendien stelt de wet Australiërs in staat om hun geloof te gebruiken als dekmantel voor seksisme, racisme, homofobie en andere vooroordelen. Op die manier zou onverdraagzaamheid zelfs een soort wettelijke basis krijgen. Dit soort wetgeving – in zijn huidige vorm – is erg problematisch in een seculiere samenleving, stelt prof Williams. Het voorstel is niet consequent en het dreigt ongrondwettelijk te zijn omdat het andere rechten beknot.

Bron: The Guardian