Babs Mertens wordt Jongerenambassadeur voor de Vrede

Vanaf december promoot Babs Mertens verstandhouding en harmonie onder Vlaamse jongeren.
08/12/2016 - 18:28
Babs Mertens (rechts) ontvangt met Marc Colpaert (links) de prijs voor het religieuze boek
Babs Mertens (rechts) ontvangt met Marc Colpaert (links) de prijs voor het religieuze boek © Philippe Keulemans

De 34-jarige Babs Mertens uit Kalmthout wordt vanaf december de nieuwe Jongerenambassadeur voor de Vrede. Ze werd verkozen via een spannende onlinestemming waarvoor meer dan 5.000 mensen hun stem uitbrachten. Babs Mertens (°1982) is een echte duizendpoot. Ze studeerde Intercultureel Management, werkt voor de Vluchtingendienst van de Jezuïeten (Jesuits Refugee Service, JRS), blogt op Kerknet en zet zich in haar vrije tijd in voor Syrische vluchtelingen.

Tijdens haar studies leerde zij de Italiaanse pater Paolo Dall’Oglio kennen die zich in Syrië met het klooster van Mar Moussa inzette voor de bevordering van de dialoog tussen moslims en christenen en daarvoor een eredoctoraat van de KU Leuven kreeg. Op 25 oktober 2016 kregen Babs Mertens en Marc Colpaert de Prijs voor het Religieuze Boek voor hun vertaling van Uit liefde voor de islam, een boek waarin Dall’Oglio met de hulp van de Franse journaliste Églantine Gabaix-Hialé getuigt over zijn passie: de interreligieuze dialoog.

Velen hebben angst voor vluchtelingen. Ik wil hun verhaal horen, weten wat zij hebben meegemaakt en daarover bij anderen getuigen. Babs Mertens.

Pater Dall’Oglio werd in 2013 in de Syrische stad Raqqa ontvoerd toen hij onderhandelde over de vrijlating van enkele burgers. Daarna is niets meer over hem gehoord en heerst er onduidelijkheid over zijn lot. Sinds zijn ontvoering probeert Babs Mertens met verschillende stille wakes aandacht te vragen voor zijn lot en dat van andere onbekende Syriërs die slachtoffer zijn van het aanhoudende geweld. Babs verbleef trouwens ook eens drie maanden in Syrië bij Frans van der Lugt, de Nederlandse jezuïet die in 2014 (in Homs) werd vermoord.

Vandaag ontfermt Babs zich vooral over het lot van vluchtelingen. Achter elke vluchteling zit een mens die vraagt om respect voor zijn eigenheid. Door samen op weg te gaan kunnen wij ook eventuele vooroordelen doorprikken. Voor die inzet voor vluchtelingen en mensen die vergeten dreigen te worden, maar ook voor haar oproep tot meer verstandhouding en wederzijds begrip en het doorbreken van vooroordelen wordt zij op 8 december 2016 uitgeroepen tot vredesambassadeur.