Basiliek van Guadalupe opengesteld voor slachtoffers aardbeving

Volgens de Mexicaanse bisschoppen is de situatie in het hele land uiterst zorgwekkend
21/09/2017 - 16:43
De basiliek van Guadalupe
De basiliek van Guadalupe © Guadalupe basilica

De basiliek van Guadeloupeop de heuvel van Tepeyac nabij Mexico-Stad, een van de populairste bedevaartsoorden ter wereld, is opengesteld voor de slachtoffers van de aardbeving van dinsdagmiddag met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Het populaire Mexicaanse bedevaartsoord, op de plaats waar Maria volgens de overlevering in de 16de eeuw aan de indiaan Juan Diego (1474-1548) verscheen, wordt jaarlijks door zowat 20 miljoen pelgrims bezocht. Maar vandaag zijn er andere zorgen. In een brief, die dertig uur na de aardbeving verscheen, kondigt de bisschoppenconferentie van Mexico aan dat de basiliek voor de opvang van slachtoffers wordt opengesteld. Bovendien zal er dit weekend in alle eucharistievieringen een collecte voor de slachtoffers plaatsvinden.

De recente aardbeving en die van 12 dagen eerder, met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter, heeft ook bij de kerkelijke infrastructuur een niet te voorziene ravage aangericht. Volgens de woordvoerder van de Mexicaanse bisschoppen raakten er in het hele land honderden kerken, onder meer enkele historische kerkjes uit de zestiende eeuw, beschadigd. In de staat Puebla alleen zijn 163 kerken beschadigd of vernield. Priesters en religieuzen kregen van de kerkleiding opdracht om de slachtoffers van de ramp psychologisch en op alle andere mogelijke manieren bij te staan. Maar momenteel moet de redding van de slachtoffers die nog steeds onder de ingevallen huizen begraven liggen, absolute prioriteit krijgen.

Caritas Mexico, dat al snel na de ramp met de hulpverlening van start ging, verschuift zijn aandacht naar moeilijk bereikbare gebieden nu de hulpverlening in het hele land goed en wel is opgestart. Volgens Caritasvoorzitter bisschop Alberto Arciniega is de katholieke Kerk in het hele land gestart met de inzameling van voedsel, water en andere goederen voor de slachtoffers. Wij hopen voor de hulpverlening ook nog de nodige financiële steun te vinden uit binnen- en buitenland. De situatie is uiterst zorgwekkend. Wij hebben de buitenlandse hulp broodnodig.

Bron: The Tablet/Kathpress.at