BBC publiceert top 100 van inspirerende vrouwen

In de BBC-lijst van meest inspirerende en invloedrijke vrouwen van 2021 krijgen Afghaanse vrouwen een ereplaats.
09/12/2022 - 10:27
Vrouwen uit Afghanistan, Azië en Afrika nemen een prominente plaats in
Vrouwen uit Afghanistan, Azië en Afrika nemen een prominente plaats in © BBC

 

De Britse openbare omroep BBC heeft dinsdagavond een Top 100 van de meest inspirerende en invloedrijke vrouwen van 2021 gepubliceerd. Onder hen Malala Yousafzai, de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede ooit; Fiamē Naomi Mata'afa, de eerste vrouwelijke premier van Samoa; professor Heidi J Larson, hoofd van The Vaccine Confidence Project; zuster Ann Rose Nu Tawng uit Myanmar, die de wereldpers haalde met de iconische foto waarop zij knielt voor militairen om burgers te beschermen die een veilig onderkomen hadden gezocht in een kerk en de veelgeprezen auteur Chimamanda Ngozi Adichie.

Opvallend is dat bijna de helft van de vrouwen afkomstig is uit Afghanistan. Daarvan zijn er sommigen voor hun eigen veiligheid onder een pseudoniem en zonder foto in de lijst opgenomen. Op die manier willen de samenstellers van de lijst hulde brengen aan deze vrouwen, die hun leven moesten heropbouwen na de machtsovername van de taliban, die meisjes de toegang tot het onderwijs ontzeggen en de deelname van vrouwen aan het publieke leven fors inperken.

De honderd vrouwen zijn geselecteerd op basis van hun rol in de politiek, de cultuur en de samenleving, maar ook voor de manier waarop zij andere vrouwen wereldwijd inspireren.

Bekijk de BBC-lijst met de 100 meest invloedrijke en inspirerende vrouwen 2021.