Beeldverslag van viering 550 jaar Karmel in Vilvoorde

Kardinaal De Kesel ging zaterdag voor in een jubileumviering in de Karmel in Vilvoorde, een van de oudste nog bestaande karmelkloosters ter wereld.
15/02/2019 - 14:10

Kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, is vorige week zaterdag voorgegaan in een eucharistieviering in het kader van de 550ste verjaardag van de Karmel in Vilvoorde. Leon Alders maakte een mooi beeldverslag van de viering van 550 jaar Karmel in Vilvoorde, dat integraal op Flickr kan bekeken worden.

De jubileumviering met kardinaal De Kesel
De jubileumviering met kardinaal De Kesel © Leon Alders

De geschiedenis van het karmelklooster in Vilvoorde gaat terug tot de vijftiende eeuw. Het klooster is een van de oudste, ononderbroken bestaande karmelkloosters ter wereld. Op 6 februari 1469 kwamen de eerste zusters in Vilvoorde aan vanuit Maastricht. Op 11 februari werd het klooster canoniek opgericht. Op 13 januari 1470 bezocht Johannes Soreth, de stichter van de vrouwelijke tak van de Karmelorde, het klooster persoonlijk. Op 12 februari 1578 werden het begijnhof en de kerk door een brand vernield. In 1586 vestigen de zusters zich definitief in de stad Vilvoorde in het nieuwe klooster dat vandaag nog steeds bestaat. De Onze-Lieve-Vrouw van Troostkerk, die intussen verheven is tot basiliek, werd gebouwd met steun van Albrecht en Isabella.