Belgen en het EK: Heilige Jozef, bid voor ons

België rekent de komende weken op de steun van Sint-Jozef om Europees Kampioen te worden. Maar ook de concurrentie krijgt stevige steun van boven...
12/06/2016 - 12:14
© stadefrance.com

Met de openingswedstrijd van Frankrijk in het Stade de France in Parijs is vrijdag het Europese Kampioenschap Voetbal van start. Het EK wordt na eerdere toernooien van 1960 en 1984 voor de derde keer in Frankrijk georganiseerd. Voor een keer wordt ook België als een belangrijke outsider voor de kampioenstitel naar voor geschoven.

Sint-Jozef voor inzet en samenwerking

Misschien kan het Belgische team wel rekenen op de steun van Sint-Jozef, de nationale patroonheilige van ons land. Jozef was een afstammeling van koning David en timmerman van beroep. De heilige is patroon van de arbeiders in het algemeen en patroonheilige van België. De Rode Duivels kunnen bij hem inspiratie vinden omwille van zijn noeste werkkracht en zijn grote geloof in het schijnbaar onmogelijke. Vooral de werkkracht van de heilige en zijn streven naar samenwerking en eensgezindheid zal nodig zijn voor de Belgische ploeg om dit EK met succes te bekronen en voor het hele land tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken. De Rode Duivels spelen maandag hun eerste match tegen Italië en dat wordt beslist geen makkelijke klus.

© stadefrance.com

Krijgshaftigheid en moed van Sint-Joris

Maar de tegenstand is ook bij patroonheiligen van de andere Europese teams niet gering. Albanië heeft de steun van de zalige en straks heilige Moeder Theresa, die bovendien patrones is van de fairplay en Turkije kan rekenen op zijn patroon Sint-Nicolaas. Ierland blijft met zijn patroon Saint Patrick een taaie tegenstander, om te zwijgen over het Engelse team onder de bescherming van Sint-Joris van Cappadocië, die volgens de legende zelfs draken met succes bevocht. Ook Tsjechië met de heilige Wenceslas van Bohemen, Italië onder bescherming van de heilige Catharina van Siena, die ook pausen bevelen gaf, Zweden met de steun van de heilige Brigitta geïncarneerd in de onverzettelijke Zlatan Ibrahimovic (34) en de Portugezen onder bescherming van de boetepredikant Sint-Antonius van Padua gaan zich niet snel gewonnen geven.

Sint-Maarten en de Heilige Jacobus

Maar de felste tegenstand wordt tijdens dit EK verwacht van Frankrijk, Spanje en het onvermijdelijke Duitsland, bekend van het gezegde en op het einde winnen de Duitsers. Frankrijk heeft de trouwe steun van Sint-Maarten van Tours, ook al werd die in Hongarije geboren. De Belgen zijn gewaarschuwd, want de heilige viert dit jaar zijn 1.700 ste verjaardag. Een nieuwe Europese titel zou hem bijzonder welgevallig zijn om zijn feest nog meer luister te geven. Spanje rekent op Sint-Jacobus van Compostela, die het land eerder al de titel van wereldkampioen (in 2010) en Europees kampioen (in 2008 en 2012) hielp bezorgen.

En last but not least zijn er de Duitsers die opnieuw rekenen op de heilige Bonifatius, een hervormer en organisator van formaat, die hen in 2014 samen met de geniale bondscoach Joachim Löw de titel van wereldkampioen bezorgde. De missionaris en kerkhervormer Bonifatius is net als de Mannschaft niet echt een liefhebber van schoonheid. Hij hield bij de uitbouw van kerkstructuren vooral van efficiëntie. Dat was uiteindelijk van cruciaal belang en leverde een belangrijke bijdrage tot de uitbouw van de culturele eenheid van West-Europa. Uiteindelijk kregen slechts de Nederlanders, in het bijzonder de Friezen, Bonifatius klein. Nederland moet tijdens dit Europese kampioenschap helaas verstek geven. De vraag is wie zonder hen de gedreven Apostel van de Duitsers een halt kan toeroepen…