Belgische dakloze kreeg uitvaart in het Vaticaan
De Belgische dakloze Cesar Willy De Vroe, die 65 jaar geleden in Brussel werd geboren, kreeg donderdag een opmerkelijke uitvaart in het Vaticaan. Hij overleed op 4 januari, vlak voor het feest van de Openbaring van de Heer (Driekoningen). Na de uitvaartplechtigheid werd hij begraven op het Camposanto dei Teutonici e dei Fiamminghi, de historische begraafplaats voor Duitse, Nederlandse en Vlaamse pelgrims binnen de muren van het Vaticaan.
De Vroe krijgt er een laatste rustplaats naast de Vlaamse dakloze Willy Herteleer, die in 2015 overleed nadat hij dertig jaar in Rome op straat had geleefd.
Cesar was een gevoelige ziel die zich op late leeftijd tot het geloof heeft bekeerd, nadat het leven hem op alle mogelijke manieren had getest en gehard. Rector Dirk Smet
Cesar Willy De Vroe noemde zichzelf wel eens de zwerver van God omdat hij alles had verloren wat hij ooit had: zijn familie, zijn hele bezit en zijn gezondheid. Hij overleefde jarenlang in rauwe omstandigheden op straat. In 1999 vatte hij opnieuw moed toen hij werd opgevangen door de Italiaanse priester Daniele Bisato, pastoor van de Sint-Augustinusparochie in Ventimiglia. Sinds september vorig jaar verbleef De Vroe bij de Missionarissen van Naastenliefde in Rome.
Op weg met Job
In zijn homilie tijdens de uitvaart vertelde mgr. Dirk Smet, de rector van het Pauselijk Belgisch College in Rome, dat de man - die totale armoede had gekend - vier broers en zusters had, die allemaal het contact met elkaar hadden verloren: Zijn leven vertoont veel gelijkenis met dat van de Bijbelse figuur Job, die alles had verloren wat hij ooit bezat. Maar op zijn 47ste vond hij de weg terug naar de Kerk. Cesar stond bekend om zijn vrijgevigheid.
Tijdens de moeilijkste omstandigheden, in totale armoede en onder de grootste beproevingen wist hij steeds een bepaalde intelligentie, zijn ziel, zijn menselijke waardigheid te behouden. Rector Dirk Smet
Mgr. Smet onderstreepte dat Satan er nooit in geslaagd was om de zwerver van God te breken. Het Kwade kreeg nooit greep op zijn geest, zijn vermogen om na te denken, zijn innerlijke menselijke waardigheid, zijn ziel of zelfs zijn geloof. Hij bleef vertrouwen in God.
De rector herinnerde eraan dat de zwerver de beproevingen van het leven had overleefd omdat hij zoals de Drie Wijzen zijn blik bleef richten op de ster die naar het Kind van Bethlehem heeft geleid. Dergelijke sterren geven tijdens de reis van ons leven voldoende licht om de moed niet te verliezen en om het juiste pad naar Bethlehem te blijven bewandelen.
Onze zwerver van God had de vierde koning kunnen zijn. Rector Dirk Smet
Mgr. Smet eindigde met een eerbetoon aan de barmhartige Samaritanen die tijdens zijn leven voor Cesar Willy De Vroe hadden gezorgd, onder meer ook een getrouwd koppel. Ook vandaag nog kunnen wij Jezus ontmoeten. In de eucharistie, maar ook in onze broeders en zusters die klein en arm zijn. Ook in de zwervers op slechts een steenworp van hier, vlakbij het Vaticaan.