Je bent hier om te vergeven! Paus vraagt biechtvaders om geen psychiater te spelen

Dat zei hij aan 15 franciscanen die in de Sint-Pietersbasiliek biecht horen. Ze doen hun werk goed, vindt de paus, die zelf bij hen te biechten gaat.
25/10/2024 - 15:28
Paus Franciscus gaat biechten in de Sint-Pietersbasiliek
Paus Franciscus gaat biechten in de Sint-Pietersbasiliek © SIR/Vatican Media

Vergeef altijd alles. Wij zijn hier om te vergeven. Laat anderen maar redetwisten.

Paus Franciscus

Alles, alles, alles vergeven, was het refrein van de ontmoeting tussen paus Franciscus en 60 Vaticaanse biechtvaders waaronder 15 franciscanen die in de Sint-Pietersbasiliek dagelijks biecht horen. Trouwens gaat de paus ook zelf bij hen te biechten. 'Mijn eigen biechtvader is enkele maanden geleden overleden, dus biecht ik bij u, in Sint-Pieters. Jullie doen dat goed!' feliciteerde de paus hen. 

Hij drong er bij de biechtvaders op aan om de woorden van elke persoon te beschouwen als een geschenk. 

Luisteren is niet alleen horen wat de mensen zeggen, maar in de eerste plaats hun woorden ontvangen als een geschenk van God voor hun eigen bekering, plooibaar, als klei in de handen van de pottenbakker.

Paus Franciscus

Zoals God, moet de biechtvader nabij, barmhartig en medevoelend zijn. 'Luister, luister altijd, met zachtmoedigheid,' benadrukte de paus. 'Vraag niet te veel. Speel alsjeblieft geen psychiater.'

Hoe minder je praat, hoe beter het is. Luister, troost en vergeef. Jij bent er om te vergeven.

Paus Franciscus

'De biechtvader,' besloot Paus Franciscus, 'heeft maar één medicijn om over de wonden van de broeders uit te gieten: de genade van God.'

Bronnen: Vatican News (Engels) - I.media (Frans)

Nieuws

Paus Franciscus gaat biechten in de Sint-Pietersbasiliek

Dat zei hij aan 15 franciscanen die in de Sint-Pietersbasiliek biecht horen. Ze doen hun werk goed, vindt de paus, die zelf bij hen te biechten gaat.

Vrouwen die religieuze kleding dragen, worden meer geconfronteerd met raciale discriminatie dan vrouwen die dat niet doen

Racisme en discriminatie zijn sinds 2016 sterk gestegen, zegt het Europees Bureau voor Grondrechten. België doet het vooral slecht wat wonen betreft.

Zo moeten ze bijdragen aan een nultekort op de Vaticaanse begroting. Ontdek hoeveel een kardinaal die werkt in het Vaticaan vanaf november verdient.

Wat kan Kerk doen voor slachtoffers misbruik? Uw voorstellen

De katholieke Kerk publiceert haar jaarrapport over seksueel misbruik en vraagt de overheid om een kader voor de nieuwe parlementaire aanbevelingen.

Paus Franciscus rijdt voorbij een Chinese vlag tijdens zijn bezoek aan Mongolië in 2023

De verlenging komt enkele dagen na het verschijnen van een rapport over 10 bisschoppen die nog altijd door de Chinese staat vervolgd worden.

Gustavo Gutierrez (rechts) met Peruaanse intellectuelen in 2016

De Dominicanen in Peru maakten zijn overlijden dinsdag bekend via Facebook. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theologen.