Betlehemproject herbergt al 500 mensen in 76 panden in Brussel
Degelijke en betaalbare huisvesting is in Vlaanderen en Brussel nauwelijks te vinden voor wie moet rondkomen van een leefloon of laagbetaalde arbeid. En sociale woningen zijn er veel te weinig. Het Betlehemproject kwam in 2006 geen dag te vroeg en de woonsituatie is er niet bepaald op verbeterd sindsdien.
Toch kan het project mooie cijfers voorleggen. In totaal werden via parochies en religieuze gemeenschappen in Brussel al 76 panden beschikbaar gemaakt met 191 wooneenheden, samen goed voor 500 mensen die een waardig onderkomen vonden.
Verantwoordelijke Marie-Françoise Boveroulle blikt terug op ruim 15 jaar Betlehemproject in een interview met Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede. “We zagen een duidelijke verschuiving in de mentaliteit van de eigenaars. In het begin was hun motivatie puur pragmatisch. Via het Betlehemproject kon een leegstaand pand nog iets opbrengen, in plaats van te verkrotten. Gaandeweg begonnen ze te beseffen dat ze een verantwoordelijkheid hadden. Het is toch niet ethisch om panden te laten verkrotten terwijl zo veel mensen in nood zijn? Als gelovigen hebben we de taak minderbedeelden op te vangen.”
De kerk kan de wooncrisis niet oplossen, maar we hebben wel een verantwoordelijkheid. Marie-Françoise Boveroulle
Hoe werkt het project?
Het doel van het Betlehemproject is om de waardigheid van mensen te bevorderen door degelijke huisvesting te bieden tegen een betaalbare prijs. Dankzij de samenwerking met sociale verhuurkantoren (SVK’s) kan de huurprijs begrensd worden tot 30 à 33% van het totale inkomen van de huurder. Zo wordt een deel van de privémarkt toegankelijk gemaakt voor mensen met een laag tot gemiddeld inkomen.
Het SVK neemt het pand van een particulier in beheer en kiest de huurders via sociale diensten. Tegenwoordig komt er steeds vaker een derde partner bij: gespecialiseerde vzw’s die het doelpubliek (daklozen, vluchtelingen, transmigranten) goed begeleiden. “Zo’n collectief sociaal woonproject zit in het DNA van Betlehem”, zegt Marie-Françoise. Vrijwilligers van het project zetten zich in voor de begeleiding van de huurders.
Onder de 76 panden in Brussel vind je allerlei woontypes: eengezinswoningen, appartementen, flats, studio’s,… “Wat ik zo boeiend vind, is dat ons project een alternatief biedt voor de typische sociale huisvesting in grote woontorens. Vaak werken die woonblokken sociale gettovorming in de hand. De panden van Betlehem vertellen een verhaal van inclusie.”
Ook in bisdom Brugge
Het Betlehemproject vond uitbreiding naar het bisdom Brugge. Ontdek hoe het werkt en welke ervaringen huurders en verhuurders zoal opdeden.