Bisschop Bonny over de paus en koning Boudewijn: ‘Hij werd niet goed geadviseerd’

Bisschop Johan Bonny evalueert het pausbezoek in 'De Standaard'. Hij is onaangenaam verrast door diens oproep om koning Boudewijn zalig te verklaren.
05/10/2024 - 13:30

In een interview met de krant De Standaard komt de Antwerpse bisschop Johan Bonny terug op het pausbezoek. Het bezoek beantwoordde aan zijn verwachtingen, zegt hij: ‘Veel thema’s zijn sereen aan bod gekomen. Vroeger maakte de paus een wereldreis langs alle landen waar telkens honderdduizenden hem opwachtten, nu bezoekt hij gericht plaatsen waar een menselijke problematiek speelt, zoals Lampedusa met de bootvluchtelingen. De vraag van de Belgische katholieke universiteiten om te vertellen hoe het geloof zich tot wetenschap en cultuur verhoudt, heeft hem overtuigd om naar hier te komen.’

Dat de paus koning Boudewijn zalig wil laten verklaren, heeft ook hem verrast. ‘Wij wisten niet dat de paus dat zou zeggen. Van mijn jaren in Rome weet ik dat Boudewijn er werd vereerd als een heilige. Alleen dachten ze dat hij door de abortuswet zijn koningschap verlaten had. Ik moest telkens uitleggen dat hij maar voor 36 uur is afgetreden volgens een afgesproken procedure. Hun beeld dat hij geen koning wilde zijn van een land waar abortus aanvaard werd, klopt niet. In Rome zijn ze vergeten dat hij nadien koning bleef.’

‘Ik vind dat zijn raadgevers hem niet goed geadviseerd hebben’, aldus Bonny. ‘Die laatste minuten werpen een schaduw op de drie dagen voordien. Het voelt alsof de paus nog een bommetje heeft gegooid en is vertrokken. Dat is gemakkelijk.’

• Bron: De Standaard

Het voelt alsof de paus nog een bommetje heeft gegooid en is vertrokken. Dat is gemakkelijk

Johan Bonny

‘Ik vind dat zijn raadgevers hem niet goed geadviseerd hebben’, aldus Bonny. ‘Die laatste minuten werpen een schaduw op de drie dagen voordien. Het voelt alsof de paus nog een bommetje heeft gegooid en is vertrokken. Dat is gemakkelijk. Net als met de uitspraak over de huurmoordenaars op het vliegtuig. Met scheldwoorden zoals huurmoordenaar lok je een discussie op zijn Amerikaans uit. Daar moeten we boven staan. Dat woordgebruik hoor je in Latijns-Amerika of Sicilië. Daar weten ze wat een huurmoordenaar is, hier niet.’

Meer nieuws

Johan Bonny, bisschop van Antwerpen.

Bisschop Johan Bonny evalueert het pausbezoek in 'De Standaard'. Hij is onaangenaam verrast door diens oproep om koning Boudewijn zalig te verklaren.

Zicht van bovenaf op een rondetafel in de Paulus VI-zaal tijdens de synodegesprekken.

Eigenlijk wist iedereen dat die diakenwijding nog niet voor nu zou zijn. Wat wel vooruit moet gaan, is de toegang tot gezagsposities voor vrouwen.

Alexander De Croo.

De Croo noemt het ‘onaanvaardbaar’ dat de paus, op de terugweg van zijn bezoek aan België, artsen die een abortus uitvoeren ‘huurmoordenaars’ noemde.

Het Vaticaan organiseert dagelijks een persconferentie met deelnemers aan de synode.

© Peter Peene

De roep om vrede wordt in het Midden-Oosten elke dag gesmoord in nieuwe bombardementen. Samenkomen en bidden is soms het enige wat je kunt doen.

De levensbeschouwingen hebben bedenkingen bij het plan van de Vlaamse regering om levensbeschouwelijk onderwijs in het officiële net om te gooien.