Bisschop Bonny schenkt meer dan 3.500 euro voor Caritas Syrië

De Antwerpse bisschop Johan Bonny overhandigde de cheque aan Caritasverantwoordelijken en bevestigde zo de blijvende steun voor de Syrische bevolking.
17/05/2019 - 19:23

Bisschop Johan Bonny van Antwerpen heeft vanmiddag in de binnentuin van het bisschopshuis aan de Schoenmarkt een cheque van 3.555 euro, de opbrengst van de eerste en tweede druk, overhandigd aan Frank De Coninck en François Cornet, respectievelijk voorzitter en directeur van Caritas International België. De steun voor de Syrische bevolking is de opbrengst van de auteursrechten van het boek Herbeginnen met Jezus Christus van de Antwerpse bisschop dat vorig jaar bij uitgeverij Halewijn in Antwerpen is verschenen. Mgr. Bonny reisde in februari 2018 vanuit Beiroet over Damascus en Homs naar Aleppo. Hij had er toen ook contacten met vertegenwoordigers van de katholieke en oosters-orthodoxe Kerken, die hij al kende van voor de oorlog in het land. Na zijn bezoek riep hij iedereen op om de beproefde bevolking Syrië te helpen via steun voor Caritas in Syrië.

Mgr. Johan Bonny overhandigde een cheque van 3.555 euro aan Frank De Coninck, voorzitter van Caritas International, en François Cornet, directeur-generaal van Caritas International, ter ondersteuning van het werk van Caritas in Syrië
Mgr. Johan Bonny overhandigde een cheque van 3.555 euro aan Frank De Coninck, voorzitter van Caritas International, en François Cornet, directeur-generaal van Caritas International, ter ondersteuning van het werk van Caritas in Syrië © Toon Osaer

Caritas International België

Tegen die achtergrond hoeft het niet te verbazen dat bisschop Bonny de cheque aan Caritas International overhandigde, omdat de Belgische afdeling van de internationale Caritaskoepel ook al in het verleden een betrouwbare partner is geweest voor concrete en directe steun aan de bevolking. Davy De Witte van Caritas International: Caritas streeft in de hulpverlening in Syrië ernaar om de autonomie en de waardigheid van de bevolking te respecteren, waarbij de inwoners ook zelf keuzes kunnen maken over de manier waarop de voedsel- en andere hulp wordt verstrekt. Momenteel steunt de Belgische Caritasafdeling projecten in de havenstaat Tartous, een stad die veel vluchtelingen uit Aleppo opvangt. Eerder gaven wij ook al aanzienlijk financiële steun voor hulpverlening in Aleppo, vooral dan voor humanitaire programma’s. Vandaag steunen wij vanuit België in de regio van Tartous meer dan 3.000 families. Het zijn niet alleen vluchtelingen, maar ook lokale, bijzonder kwetsbare bewoners. Wij proberen in hun basisbehoeften te voorzien, werken samen met plaatselijke artsen en ziekenhuizen en ondersteunen de opvoeding van kinderen en jongeren.

Sterk signaal en mooi gebaar

François Cornet, directeur van Caritas International: Dit is een sterk signaal van bisschop Johan Bonny en de Belgische Kerk. Dit is een heel mooi gebaar na zijn warm pleidooi van vorig jaar voor hulp aan de Syrische bevolking. Wij verheugen ons over zijn mooie bijdrage voor de levensnoodzakelijke hulp aan de slachtoffers van het conflict in Syrië, zeker aan zij die hun leven van nul af aan opnieuw moeten opbouwen, onder meer in Aleppo waar tot voor kort nog hevig werd gevochten en waar 800 gezinnen met de steun van Caritas hun huis en hun leven opnieuw trachten op te bouwen. De uitdagingen en het menselijke leed blijven immens. Maar deze steun van Caritas en de lokale kerk geeft hoop op een betere toekomst en een vredevol samenleven van de komende generaties in de regio. Dit mooi gebaar van mgr. Bonny en met hem van de Kerk in België, voedt deze hoop nog veel meer.

Meer info over en bestelling van het boek Herbeginnen bij Jezus Christus