Bisschop Bonny stopt als officieel aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik

Aan ‘Het Nieuwsblad’ en Radio 1 vertelt de Antwerpse bisschop dat zijn takenpakket te zwaar is geworden: ‘Ik heb daarvoor de kracht niet meer.’
25/07/2024 - 11:36

De Antwerpse bisschop Johan Bonny stopt als officieel aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. De bisschop bevestigde in een interview op Radio 1 een bericht daarover in Het Nieuwsblad.

Johan Bonny geeft aan dat zijn taken als referent voor seksueel misbruik binnen de Kerk te zwaar geworden zijn. ‘Het beleid, de media, de onderhandelingen… Het is een heel grote taak en die moet ik combineren met de zorg voor een groot bisschop als dat van Antwerpen. De kracht voor die totale som, die heb ik niet meer’, aldus de bisschop in De Ochtend (Radio 1).

‘Zelfs mijn dokter zegt: Stop ermee, het maakt je kapot.

De bisschop verwijst naar zijn leeftijd — hij is 69 –, maar geeft ook aan dat de taken emotioneel erg zwaar op hem wegen. ‘Het gaat niet alleen over werkuren, maar het heeft een onmiddellijke persoonlijke impact. Dat is van een andere orde dan al het ander werk dat je als bisschop verricht. Zelfs mijn dokter zegt: Stop ermee, het maakt je kapot.

Toch zegt de bisschop dat hij een luisterend oor voor slachtoffers zal blijven, al zal dat niet meer binnen zijn officiële functie zijn. ‘Het blijft mijn prioriteit. Slachtoffers die een gesprek willen, belanden bovenaan mijn agenda.’
 


Geen versterking

Bisschop Bonny gaf vorig jaar al aan dat zijn takenpakket te zwaar geworden was. Hij vroeg toen aan paus Franciscus om versterking, eventueel in de persoon van een hulpbisschop, zodat hij meer tijd zou hebben om zijn verantwoordelijkheden te vervullen. Die vraag werd aan het begin van deze maand echter geweigerd: ‘Onder meer omdat een ongelijk aantal Franstalige en Nederlandstalige bisschoppen het evenwicht in de bisschoppenconferentie zou verstoren, omdat de andere bisschoppen mijn vraag niet steunen en omdat zowel een priester als een leek de bedoelde interdiocesane taken evengoed kunnen vervullen’, schreef Bonny toen in een open brief aan zijn medewerkers. 


Terlinden consulteert

De bisschoppenconferentie gaat nu op zoek naar een andere bisschop die de rol van Bonny als referent voor seksueel misbruik binnen de Kerk kan overnemen. Aartsbisschop Luc Terlinden zal daarover consultaties houden.

Johan Bonny, bisschop van Antwerpen. © Andreas Van Esbroeck