Bisschoppen bezinnen zich over de toekomst van de Kerk in België
Door Geert De Kerpel, Nederlandstalig woordvoerder aartsbisschop Luc Terlinden en Belgische bisschoppenconferentie
De driedaagse in het centrum Eenheid in Rotselaar startte met een recollectie onder de leiding van pater Mark Rotsaert sj. Samen met de bisschoppen ging hij in een spirituele bezinning in op de situatie van de Kerk in ons land en hoe er vruchtbaar, toekomstgericht mee om te gaan. Een van de sleutelwoorden daarbij was 'bescheidenheid': een goede grond van waaruit het geloof kan uitgezuiverd worden als we maar onze ogen en hart steeds opnieuw op Christus richten en een goede grond waaruit een nieuwe Kerk kan groeien.
Synodaliteit
De tweede dag werd volledig gewijd aan het slotdocument van de synode over de synodaliteit (oktober 2024). Met als centrale vraag: met welke besluiten van deze synode willen we in onze lokale Kerk de komende tijd prioritair verder aan de slag: zowel in de specifieke bisdommen als samen in de Belgische kerkprovincie. Naast hulpbisschop Koen Vanhoutte die de Belgische Kerk op de synode vertegenwoordigde, voedde ook permanent diaken Geert De Cubber van het bisdom Gent mee het gesprek. Hij was de enige katholieke diaken die aan de voorbije synode deelnam. Een historische primeur. Het gesprek werd in goede banen geleid door hulpbisschop Jean Kockerols.
De derde en laatste dag werd in de voormiddag gereflecteerd over de toekomst van het parochielandschap. Het gesprek werd ingeleid door vicaris-generaal Eric de Beukelaer van het bisdom Luik. Vertrekkend vanuit de feitelijke situatie legde hij onze bisschoppen de vraag voor hoe zij de situatie over tien jaar in hun bisdom zien. Er werd zowel in kleinere groepen als in plenum hierover uitgewisseld.
In de namiddag tot slot werd uitgewisseld over de toekomst van de bezinnings- en spirituele centra in ons land. Hulpbisschop Jean Kockerols had voorbereidend een overzicht opgesteld van de huizen waarop vandaag voor bezinning nog een beroep kan worden gedaan en wat hun specifieke aanbod is.
Biddend samen zijn
De uitvoerige en vrijmoedige studiemomenten werden omkaderd door deugddoend biddend samen vieren van de lauden, het middaggebed, de vespers en de eucharistie in de stemmige kapel van het centrum Eenheid.
Tijdens deze driedaagse werd ook een vinger aan de pols gehouden van de actualiteit in de samenleving. In het bijzonder de aanslepende, alles vernietigende oorlog in Gaza trof de bisschoppen sterk. Zij gaven aan hun grote bekommernis uiting in een persbericht waarin ze opriepen de oorlog tussen Israël en Palestina dringend te stoppen en in de plaats ervan bruggen van dialoog en wederzijds vertrouwen te herbouwen.
De onderwerpen die de bisschoppen tijdens deze driedaagse in Rotselaar bespraken, worden nu verder opgevolgd via de permanente raad en in de bisschopsraden en bisschoppenconferenties.
Door Geert De Kerpel, Nederlandstalig woordvoerder aartsbisschop Luc Terlinden en Belgische bisschoppenconferentie