Bondskanselier Merkel krijgt dubbel eredoctoraat
Donderdag 12 januari reiken twee grote Vlaamse universiteiten – de UGent en de KU Leuven – samen het eredoctoraat uit aan Angela Merkelvanwege haar diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid te vinden. Het is de eerste keer dat twee Vlaamse universiteiten tegelijkertijd aan dezelfde persoon een eredoctoraat toekennen. Andere universiteiten waren hierbij niet betrokken, zegt de Leuvense rector Rik Torfs, maar ook met hen sluiten we soortgelijke samenwerking niet uit.
's Werelds machtigste vrouw
Angela Merkel is al meer dan tien jaar kanselier van Duitsland en wordt doorgaans als de machtigste vrouw ter wereld beschouwd. Sinds twee jaar staat ze echter midden de storm: ze begroette de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten met Wir schaffen dass! en deze generositeit wordt haar in populistische middens kwalijk genomen. Wij zien Angela Merkel echter als iemand die de verzwakking en verbrokkeling van Europa een halt kan toeroepen en die tegelijk staat voor een beschaafde en menselijke Europese traditie, legt rector Torfs uit. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat we elk detail van haar beleid onderschrijven.
Het gaat om de gedachten en de geest. Rik Torfs
Want we vergeten op het Oude Continent al te makkelijk dat Europa internationaal als een zwak broertje beschouwd wordt. Willen de Europese waarden ook in de toekomst in een neoliberale wereld overeind blijven, dan kan dat niet zonder enige politieke en economische sterkte, aldus nog de Leuvense rector. Zowel in Leuven als in Gent vonden we dat een eredoctoraat voor Angela Merkel op dit moment een uitstekende zaak was om de Europese waarden te beklemtonen en het vertrouwen in onze samenleving weer te laten groeien.