Bornemse kloosterbibliotheek verhuist naar Beveren

56.000 boeken van de bibliotheek van Sint-Bernardus in Bornem verhuizen vanuit de abdij naar het rijksarchief in Beveren.
14/10/2016 - 14:17
© Philippe Keulemans

De rijke boekencollectie uit de kloosterbibliotheek van de Sint-Bernardusabdij uit Bornem wordt weldra door een gespecialiseerde firma overgebracht naar het rijksarchief in Beveren, waar ze dankzij de tussenkomst van het provinciebestuur tijdelijk worden bewaard. Een team van medewerkers en vrijwilligers ging in mei 2013 van start met het inladen van de bibliotheekboeken in dozen. Vandaag vrijdag staan er 1.300 dozen klaar voor de verhuis naar Beveren. Daar worden zij voor een periode van 3 tot 5 jaar bewaard, tot na de renovatie van de bibliotheek.

Archivaris Gert Van Kerckhoven legt uit dat er lijsten worden bijgehouden van welke boeken wanneer worden geladen. Dat helpt controleren of alle boeken terecht komen. De kostbaarste exemplaren, waaronder incunabelen en postincunabelen, worden voorlopig nog achter slot en grendel bewaard. Zij worden pas op het allerlaatste moment voor het vertrek ingepakt.

De abdij is in 1603 door Pedro Coloma gesticht. In 1836 namen cisterciënzers van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem hun intrek in de abdij, die tot dan door dominicanen werd bewoond. De cisterciënzers brachten bij hun verhuis naar Bornem ook hun rijke kloosterbibliotheek mee, die ook banden uit de 15de eeuw en oude handschriften met miniaturen uit de 13de en 14de eeuw bevat.

De Sint-Bernardusabdij is een van de laatste abdijen van de Lage Landen waar de bibliotheek nog zo compleet was. Van Kerckhoven in het Laatste Nieuws: De waarde van erfgoed uitdrukken in geld is onbegonnen werk. Dit geheel is onbetaalbaar. Wij dachten dat de bibliotheek ruim 30.000 banden bevatte, het blijken er uiteindelijk meer dan 56.000.

Bron: Sint-Bernardusabdij/Het Laatste Nieuws