Brazilië: bisschoppen vernietigend over Amazonebeleid president

Volgens de leiding van de Braziliaanse katholieke Kerk is het voortbestaan van het Amazoneregenwoud en de inheemse volkeren in acuut gevaar.
19/12/2021 - 11:00
Het regenwoud van de Amazone beslaat bijna vijf procent van de aarde en meer dan tweederde van het Zuid-Amerikaanse continent
Het regenwoud van de Amazone beslaat bijna vijf procent van de aarde en meer dan tweederde van het Zuid-Amerikaanse continent © Vatican Media

De Braziliaanse bisschoppen uiten in een erg scherpe analyse een vernietigende kritiek op het huidige regeringsbeleid voor het Amazonegebied. Er is een frontale en uitgesproken aanval aan de gang tegen de inheemse volkeren, de traditionele gemeenschappen van de Amazone, de integriteit van het Amazoneregenwoud, de drinkwaterzekerheid van alle Brazilianen en de stabiliteit van het planetaire klimaatsysteem, staat te lezen in een verklaring van de Bisschoppenconferentie van Brazilië. De bisschoppen roepen op tot solidariteit met de inheemse bevolking, die in haar voortbestaan wordt bedreigd.

De oproep is ondertekend door de bisschoppelijke commissies voor integrale ecologie en de Amazone, maar ook door het Pan-Amazonian Ecclesial Network (REPAM), de Missieraad (CIMI), de Commissie voor Landpastoraal (CPT) en de Braziliaanse Commissie Gerechtigheid en Vrede (CBJP). 

Volgens de ondertekenaars heeft het rampzalige regeringsbeleid geleid tot een dramatische toename van bosbranden en ontbossing. De federale overheid heeft het Amazoneregenwoud uitgeleverd aan ontbossers, brandstichters, mijnwerkers en goudzoekers. Dat beleid bedreigt uiteindelijk ook de drinkwaterzekerheid voor alle Brazilianen en het wereldwijde klimaatsysteem. De verklaring sluit af met de woorden van vermoorde Amerikaanse zuster Dorothy Stang, die zich inzette voor de inheemsen en het milieu: De dood van het woud is het einde van ons leven.

Bron: La Croix/Vaticannews.va