Britse katholieke bisschoppen: ‘Heb de vreemdeling lief’

De Britse katholieke bisschoppen roepen in een nieuwe brochure op tot gastvrijheid voor vluchtelingen, asielzoekers en migranten.
19/03/2023 - 11:00
Ook bij de overtocht van het kanaal vallen steeds meer doden
Ook bij de overtocht van het kanaal vallen steeds meer doden © Caritas International

Terwijl de Britse regering een controversiële wetgeving doorvoert die asielzoekers naar Rwanda stuurt en migranten die met kleine bootjes illegaal het Kanaal oversteken de toegang ontzegt, roept de Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales (CBCEW) de beleidsmakers op om migranten en vluchtelingen als mensen te erkennen en te verwelkomen. 

De nieuwe brochure Love the Stranger biedt 24 oriëntaties voor een humaan migratiebeleid, gebaseerd op het respect voor de menselijke waardigheid van iedereen. De Britse bisschoppen schrijven daarin dat nationalistische of individualistische tendensen ons niet mogen beletten om de mensheid als één familie te blijven beschouwen. Zij benadrukken dat mensen het recht hebben om te migreren, maar tegelijk ook dat landen het recht hebben om hun grenzen te controleren.

Wij willen bouwen aan een samenleving waarin migranten en vluchtelingen - die gedwongen worden om hun land te verlaten omwille van de uitbuiting vanwege conflicten, armoede, onderdrukking of gebrek aan kansen - als mensen worden erkend. Wij moeten naar hun verhalen luisteren en begrip hebben voor de redenen om hun thuisland te verlaten en hun hoop om hier een toekomst op te bouwen, zei bisschop Paul McAleenan, de referent voor migratie van de CBCEW. Mensen die van elders komen, mogen niet beschouwd worden als een politiek probleem. Zij zijn broeders en zusters waarvoor wij verantwoordelijkheid dragen en die onze samenleving verrijken. 

De bisschoppen erkennen dat er een kader en maatregelen nodig zijn om de migratiestroom te regelen. Maar de controle op migratie moet met mededogen worden uitgeoefend en met speciale aandacht voor de redenen waarom mensen gedwongen worden hun land te verlaten. Kardinaal Vincent Nichols, de voorzitter van de CBCEW, beklemtoont het belang van duidelijke procedures voor een veilige en gecontroleerde toegang, en een eerlijke behandeling van asielzoekers. Maar hij erkent ook dat de Britse bisschoppen geen kant-en-klare oplossingen voor het hele migratievraagstuk kunnen aanreiken. 

Bron: CBCEW