Broederlijk Delen: ‘EU-richtlijn over zorgplicht is mijlpaal’

Broederlijk Delen en Cidse verwelkomen de richtlijn van het Europese Parlement over zorgplicht, maar zien nog ruimte voor verbetering.
02/06/2023 - 14:03

Broederlijk Delen is blij dat het Europees Parlement groen licht gaf voor een voorstel van richtlijn die een zorgplicht oplegt voor bedrijven op het vlak van mensenrechten, milieu en klimaat. Dit is een nieuwe mijlpaal op weg naar verantwoord ondernemen en rechtvaardigheid, in de aanloop naar de verdere onderhandelingen met de lidstaten. 

Zowel Broederlijk Delen als de internationale koepel van katholieke ontwikkelingsorganisaties CIDSE benadrukken dat economische activiteiten niet kunnen voorbijgaan aan de waardigheid van mensen en de noodzaak van zorg voor de natuur. De tekst bevat een sterke verplichting tot zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten en milieu en cruciale bepalingen inzake toegang tot de rechter en wettelijke aansprakelijkheid. Die zijn van essentieel belang voor vrouwen, inheemse volkeren, boeren en werknemers over de hele wereld die de verwoestende gevolgen van onverantwoorde bedrijfsactiviteiten ondervinden, zegt Wies Willems, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen.

(vervolg na de afbeelding)

Wies Willems, beleidsmedewerker van Broederlijk Delen
Wies Willems, beleidsmedewerker van Broederlijk Delen © Broederlijk Delen

De richtlijn zal grote ondernemingen met hoofdkantoor en activiteiten in de EU verplichten om zorgvuldigheid toe te passen op het gebied van mensenrechten en milieu. Er zijn ook belangrijke bepalingen inzake burgerlijke aansprakelijkheid en er worden belangrijk obstakels weggenomen voor degenen die gerechtigheid zoeken voor schendingen. Toch meent Broederlijk Delen dat er ruimte is voor verbetering.

Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen: De timing van zeven jaar voor de implementatie van de wetgeving lijkt los te staan van de dringende realiteit waarin veel van de partners van Broederlijk Delen op het terrein dagelijks leven en waarvan sommigen al jaren wachten op gerechtigheid. De tekst treedt eerst in werking voor grote ondernemingen en pas geleidelijk voor alle ondernemingen die onder het toepassingsgebied vallen. Wij hopen dat de lidstaten, waaronder België, deze kwestie tijdens de komende onderhandelingen zullen aanpakken.

Wies Willems is ook verontrust door het feit dat deze richtlijn pas met veel moeite werd goedgekeurd en omdat veel centrumrechtse parlementsleden - soms met nauwe banden met bedrijven die rechtstreeks door de toekomstige wet worden getroffen- tegengestelde amendementen indienden, terwijl van de EU-parlementsleden toch in eerste instantie wordt verwacht dat zij de burgers en niet de belangen van bedrijven dienen.

Bron: Broederlijk Delen