Brusselse Begijnhofkerk wordt geen museum
Priester Daniël Alliet, die vorig jaar op emeritaat ging als pastoor van de Begijnhofkerk in Brussel, blikt in een interview met het Brusselse magazine Bruzz vooruit naar de toekomst van de kerk. Alliet zegt dat de stad Brussel graag een museumfunctie had gegeven aan het mooie gebouw, dat bovendien erg centraal ligt in de stad Brussel. Alliët zelf, die de Begijnhofkerk destijds openstelde voor mensen zonder papieren en daklozen, heeft het plan opgevat om er een wat hij zelf noemt House of Compassion te vestigen. Daar zijn niet alleen migranten en mensen zonder papieren, maar ook kansarmen en mensen aan de rand van de samenleving welkom. Er zal ook aandacht zijn voor het milieu. Dit wordt een themakerk waar gerechtigheid en mededogen centraal staan en waarin de stad op een moderne manier kan weerklinken. De uit het West-Vlaamse Wijtschate afkomstige Alliët (75) kreeg van kardinaal Jozef De Kesel de toestemming om dit nieuwe project drie jaar lang uit te proberen.
De Begijnhofkerk moet niet alleen de kerkgangers bereiken. Een 'Huis van Mededogen en Gerechtigheid' speelt daarop perfect in en helpt om aan armen zelf het woord te geven. Daniël Alliët.
De krijtlijnen van het project zijn intussen door eenwerkgroep uitgetekend. Volgens de plannen zal er elke eerste zaterdag van de maand een thematische viering plaatsvinden, met aansluitend een maaltijd. De organisatie van dat vriendenmaal wordt wellicht toevertrouwd aan Collectactif, een vereniging van sans-papiers die vecht tegen voedselverspilling. Er werd ook een akkoord bereikt met het Museum Dr. Guislain, het Gentse museum voor de geschiedenis van de psychiatrie, om in de rechterzijbeuk twee tot drie tentoonstellingen per jaar te organiseren.
Het officiële startschot voor het project wordt gegeven op 21 maart, op de Internationale Dag tegen Racisme.
Bron: Bruzz