Caritas België: 'Ramp in Zuid-Kivu vergt doortastend optreden'

Caritas International België vraagt dringende en substantiële steun voor de slachtoffers van de overstromingen in DR Congo.
11/05/2023 - 14:58
Hier in Kalehe werden 50 lichamen van slachtoffers van de overstromingen geborgen
Hier in Kalehe werden 50 lichamen van slachtoffers van de overstromingen geborgen © Caritas Congo

Caritas International België, de Belgische afdeling van het internationale Caritasnetwerk, en Caritas Bukavu zijn gestart met de dringendste hulpverlening en gaan ook na op welke manier zij het best kunnen tegemoet komen aan de noden van de slachtoffers van de recente zware overstromingen in Oost-Congo. Door de felle regenval werden vorige week twee Congolese dorpen aan het Kivumeer door een modderlaag weggespoeld. Inmiddels zijn al meer dan 400 lichamen geborgen en meer dan 5.525 mensen zijn nog vermist. Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden spreekt over meer dan 100.000 ontheemden. Minstens  3.000 families zouden geen onderdak meer hebben.   

Volgens ooggetuigen veroorzaakten de overstromingen kolkende stromen van water, modder en stenen die alles op hun weg meesleurden. In Nyamukubi, waar toen ook de wekelijkse markt plaatsvond, waren de gevolgen verwoestend en dodelijk. In Nyamukubi overstroomden drie rivieren. In Bushusu traden twee rivieren buiten hun oevers, wat ook daar veel mensenlevens heeft gekost. Vele huizen werden verwoest. De weg tussen Bushushu en Nyamukubi raakte versperd. Veel burgers raakten bedolven onder het puin of zijn verdronken, meldt Caritas België International.

Parate gemeenschappen

Volgens Line Risch, de projectverantwoordelijke van Caritas International België voor DR Congo, is het belangrijk om in te zetten op rampenpreventie en -beheersing en op de paraatheid van gemeenschappen. Dat is een belangrijke prioriteit voor het Caritas-netwerk in de regio. Maar vaak ontbreekt hiervoor de nodige financiering en is dit geen prioriteit voor donoren. Burgers die de natuurramp overleefden kampen met heel moeilijke leefomstandigheden. De noden zijn groot en uiteenlopend. De overlevenden hebben materiaal nodig om zich te kunnen beschutten. Maar er is ook nood aan proper drinkwater, medische verzorging en geneesmiddelen, voedsel, huishoudartikelen, hygiënische artikelen en zaaigoed en landbouwgereedschap voor de rurale bevolking.

Wie de getroffen bevolking wil steunen, kan een gift storten op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 of online.